Judecătoare americană cere Iranului să plătească zeci de milioane de dolari unui fost soldat american

O judecătoare americană a pronunţat o sentinţă potrivit căreia guvernul iranian trebuie să plătească 63,5 milioane de dolari unui fost soldat al Marinei SUA care a fost ţinut în spatele gratiilor în Iran timp de peste 4 ani.
Amir Hekmati
Amir Hekmati (Captură Foto)

Judecătoarea districtuală Ellen Huvelle din Washington, D.C., a decis în favoarea lui Amir Hekmati, un cetăţean american de origine iraniană în vârstă de 33 de ani, după ce Iranul nu a răspuns plângerii depuse de acesta.

Hekmati a fost arestat în august 2011 după ce a ajuns în Iran pentru a-şi vizita familia şi a petrece timpul cu bunica sa bolnavă.

El a fost arestat pentru acuzaţii de spionaj şi condamnat la moarte. Ulterior, Curtea Supremă a Iranului a comutat sentinţa, acesta primind 10 ani de închisoare.

Hekmati a fost eliberat în ianuarie 2016, într-un schimb ce a implicat şi alţi patru prizonieri americani, care a avut loc după ce Washingtonul a manifestat clemenţă în cazul a şapte cetăţeni iranieni.

Hekmati a depus plângere în mai 2016, susţinând că a fost torturat şi păcălit să dea o mărturie falsă în timp ce era închis în faimoasa închisoare Evin din capitala iraniană Teheran.

Nu este sigur dacă Hekmati va primi vreun ban, dar avocatul său, Scott Gilbert, a declarat că familia este mulţumită de decizia anunţată de judecătoarea Huvelle, adăugând că vor fi depuse toate eforturile pentru ca Amir să fie despăgubit în totalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe