Judecarea dosarului lui Vâlcov, suspendată. S-a cerut opinia Curţii de Justiţie a UE

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov (Darius Vâlcov)

Instanţa supremă a decis suspendarea judecării apelului făcut în dosarul lui Darius Vâlcov, după ce s-au cerut clarificări din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Astfel, magistraţii intenţionează să trimită CJUE patru întrebări prin care vor să verifice, printre altele, dacă decizia Curţii Constituţionale pe completurile specializate încalcă sau nu o directivă europeană privind combaterea spălării banilor, respectiv Directiva 2015/849 a Parlamentului European, informează Digi24

A doua întrebare este dacă art. 2 din Tratatul privind UE şi art. 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale ale UE trebuie interpretate în sensul că se opun constatării de către un organ exterior puterii judecătoreşti „a nelegalei compuneri a completurilor de judecată din cadrul unei secţii a instanţei supreme (completuri compuse din judecători în funcţie, care la momentul promovării îndeplineau inclusiv condiţia specializării solicitate pentru a promova la secţia penală a instanţei supreme)”.

O altă chestiune asupra căreia se cer clarificări de la forul european este dacă „aplicarea prioritară a dreptului UE trebuie interpretată în sensul că permite instanţei naţionale să înlăture aplicarea unei decizii a instanţei de contencios constituţional, care interpretează o normă inferioară Constituţiei, de organizare a ÎCCJ, inclusă în legea internă privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, normă interpretată în mod constant, în acelaşi sens, de o instanţă de judecată, timp de 16 ani”.

Şi cea de-a patra întrebare ar fi: „Conform art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene Principiul liberului acces la justiţie, include specializarea judecătorilor şi înfiinţarea unor completuri specializate la o instanţă supremă?”.

Reamintim că Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor şi fost consilier de stat al premierului demis Viorica Dăncilă, a fost condamnat, în primă instanţă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la opt ani de închisoare, în februarie 2018. El a fost acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.