"Joia Neagră" în economie, măsuri brutale anunţate de Guvern: atacul la Pilonul II şi taxa de solidaritate

Guvernul a anunţat un atac final la pensiile a 7 milioane de cetăţeni, precum şi o nouă lovitură pentru angajaţii din România, a tras un semnal de alarmă platforma condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Două măsuri brutale anunţate de Guvernul Tudose au efecte puternice asupra tuturor angajaţilor din România şi afectează milioane de participanţi care au contribuit la fondurile de pensii, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, Platforma România 100, care se opune demersului.

Este vorba despre obligarea angajatorilor de a plăti, din 2018, o taxă de solidaritate, adică o contribuţie asigurătoare pentru muncă de 2,25%, şi reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% începând de anul viitor.

"Guvernul a anunţat un atac final la pensiile private, după luni bune în care a minţit afirmând că nu va lua nicio măsură împotriva celor 7 milioane de români care au contribuit la fondurile de pensii private obligatorii. Discuţiile din acest an şi decizia cu privire la Pilonul 2 de pensii arată lipsă de profesionalism şi de respect faţă de contribuabili, investitori şi în raport cu pieţele financiare. Studiile arată că pe termen lung pensiile vor fi mai mici în urma acestor reduceri la Pilonul 2 de pensii, fiind afectată astfel bunăstarea actualilor angajaţi", a arătat organizaţia condusă de Cioloş.

Platforma România 100 consideră că un alt efect distrugător va fi asupra credibilităţii afacerilor pe termen lung în România şi asupra nivelului de risc asociat ţării noastre, inclusiv cu efecte semnificative asupra costurilor pentru noile împrumuturi necesare finanţării datoriei publice vechi şi a celei noi.

"Guvernul actual introduce, din păcate, noi impozite prin care sancţionează, practic, angajaţii. Taxa de solidaritate, redenumită de Guvernul Tudose "contribuţia asiguratoare pentru muncă", o nouă lovitură dată angajaţilor. Toţi angajaţii şi antreprenorii din România (microintreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăţi medii şi mari) vor suferi în 2018 din cauza “solidarizării” forţate propuse de Guvern", a subliniat platforma lui Cioloş.

Potrivit organizaţiei, toate aceste măsuri nu au fost prezentate în campania electorală şi arată o formă de disperare în ceea ce priveşte strategia fiscală.

"Asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale este un principiu esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. Tocmai de aceea codul fiscal interzice introducerea unei taxe cu mai puţin de 6 luni înainte de aplicarea efectivă a acesteia", a conchis Platforma România 100.