Joi ar putea fi ziua decisivă pentru Kovesi. Doar trei state nu o susţin pentru şefia Parchetului European

Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, este la un pas să preia conducerea Parchetului European.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Europarlamentarul Rareş Bogdan a prezentat, marţi, pe pagina sa de Facebook, informaţii de ultimă oră despre negocierile pentru desemnarea Procurorului şef european.

"Negociatorii Consiliului UE i-au informat pe cei ai Parlamentului European, care s-au prezentat la discuţii cu mandatul de a reitera susţinerea Laurei Codruţa Kovesi, că tehnic, scriptic, Jean Francois Bohnert este candidatul susţinut de Consiliu pentru şefia EPPO. Explicaţia: alegerile pentru Parlamentului European, for care trebuia să reconfirme negociatorii şi mandatul acestora. Consiliul a luat act de poziţia Parlamentului European. Subiectul va fi joi pe ordinea de zi a şedinţei COREPER II, de unde fac parte reprezentanţii permanenţi ai fiecărui stat membru. Nu este exclus ca joi să aibă loc un vot, deoarece nici în Consiliu nu există o viziune unanimă. Se pare că Grecia, Croaţia şi Letonia nu susţin candidatul român. Trebuie precizat ceva: doar 22 de state participă la procedura desemnării şefului Parchetului European, restul nu au dorit", a declarat Rareş Bogdan.

Deputatul european a explicat că următoarea etapă în cadrul procedurii va avea loc marţi, la Bruxelles, când cele două echipe de negociere se vor întâlni, iar trimişii Consiliului îi vor informa pe cei ai Parlamentului ce s-a decis joi la COREPER II.

"Fireşte, sper să aflăm chiar joi cum stăm! ATENŢIE! Reprezentanţii permanenţi (COREPER) exprimă poziţia guvernelor lor", a adăugat Rareş Bogdan.

La rândul său, Siegfried Mureşan a precizat, în urma rundei de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene, că "lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruţa Kovesi".

"Care este următorul pas: Joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul şi se poate să avem o decizie. Dacă va exista o decizie joi, cu siguranţă va fi favorabilă candidatei noastre. După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie", a precizat Siegfried Mureşan.