John McCain: Rusia, o benzinărie condusă de nişte mafioţi, cleptocraţi şi corupţi care aspiră să fie o ţară

Senatorul republican John McCain
Senatorul republican John McCain (NICHOLAS KAMM / AFP / Getty Images)

O delegaţie a Congresului SUA a anunţat joi, la Chişinău, că Statele Unite sprijină Republica Moldova în contextul situaţiei extrem de tensionate din regiune, adăugând că se pregăteşte o altă serie de măsuri economice şi politice contra Kremlinului, care vor fi aplicate în cazul în care preşedintele Vladimir Putin nu opreşte demersurile sale din Ucraina, relatează Adevărul.

Cei patru senatori care compun delegaţia americană, John McCain, Ron Johnson, John Barrasso şi John Joeven, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la contextul regional, criticând ostilităţile ruseşti din Ucraina.

Senatorul John McCain, care conduce delegaţia, a precizat, în cadrul unei prelegeri la Academia de Studii Economice a Moldovei, că provocările ruseşti sunt fără precedent de la Războiul Rece, subliniind că Putin va plăti scump pentru acţiunile abuzive desfăşurate în Ucraina.

„Pregătim un pachet de sancţiuni mult mai dure faţă de Putin, pe care suntem gata să le aplicăm dacă nu va înceta cu provocările din regiune. Am spus anterior că Rusia e o benzinărie care aspiră să fie o ţară. De fapt Rusia e o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară. Vorbim despre o ţară condusă de cleptocraţi şi corupţi. Cu alte cuvinte, Rusia e o ţară în declin”, a declarat John McCain.

La rândul său senatorul John Barrasso a declarat: „Am fost în Ucraina şi suntem îngrijoraţi că Vladimir Putin foloseşte resursele energetice ale Rusiei drept armă geopolitică în regiune, în condiţiile în care energia accesibilă nu este un bun de care cineva poate abuza, după bunul plac. Spunem nu pentru Putin şi da pentru libertatea oricărei naţiuni de a-şi determina propriul destin, fără intervenţia altui stat”.

„SUA şi Uniunea Europeană trebuie să impună sancţiuni foarte dure Rusiei astfel încât oamenii din Moldova şi din Ucraina să-şi poată decide singuri unde vor să ajungă. Comunicaţi-le apropiaţilor şi cunoştinţelor voastre adevărul despre ceea ce se întâmplă în vecinătatea voastră, fiindcă adevărul vă eliberează”, a adăugat senatorul John Hoever.

Înainte de prelegerea de la Academia de Studii Economice a Moldovei, delegaţia americană s-a întâlnit cu premierul Iurie Leancă cu care au discutat despre necesitatea atragerii investiţiilor americane şi intensificarea relaţiilor comerciale dintre SUA şi Moldova, sporirea securităţii energetice, situaţia geopolitică din regiune şi reglementarea conflictului transnistrean.