John Bolton: SUA nu va tolera “interferenţa străină ostilă” în Emisfera Vestică

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

SUA a declarat luni că trimiterea de avioane militare ruseşti şi soldaţi ruşi în Venezuela constituie o “amplificare necugetată a situaţiei” din ţara sud-americană.

Consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, comentând situaţia din Venezuela, a afirmat că Washingtonul nu va tolera ceea ce a descris a fi o “interferenţă ostilă cu obiectivele comune ale Emisferei Vestice privind democraţia, securitatea şi statul de drept”.

Anterior, Bolton a cerut Rusiei să “lucreze cu comunitatea internaţională pentru a susţine poporul venezuelean” şi a acuzat Moscova că îl susţine pe preşedintele venezuelean nelegitim Nicolas Maduro, pe care l-a numit “dictator corupt”.

Un grup al personalului militar rusesc a ajuns în capitala Venezuelei pentru a participa la “consultări cu oficialii ţării” cu privire la cooperarea în cadrul industriei apărării.

Avioanele au sosit sâmbătă în capitala venezueleană. Anterior, mass media a raportat că aproximativ 99 de soldaţi ruşi au sosit in Caracas la bordul a două avioane care, de asemenea, au livrat o încărcătură de 35 de tone.

De asemenea, după sosirea în Caracas a unor oficiali ai Ministerului rus al Apărării, mass media a raportat că ţara sud-americană a desfăşurat sisteme de apărare antirachetă S-300 de producţie rusească.

Moscova şi Caracas nu au semnat recent contracte privind vânzarea sau trimiterea de sisteme S-300 în Venezuela şi, potrivit unor rapoarte, sistemele desfăşurate au fost livrate ţării sud-americane în 2013.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo, în replică la vizita ruşilor, a susţinut luni că “SUA şi ţările din regiune nu vor fi nepăsători în timp ce Rusia amplifică tensiunile din Venezuela”.

“Introducerea în continuu a personalului militar rusesc în Venezuela pentru a susţine regimul nelegitim al lui Nicolas Maduro riscă să prelungească suferinţa poporului venezuelean, care îl susţine în mod covârşitor pe preşedintele interimar Juan Guaido”, a mai precizat Pompeo.

Venezuela se află în mijlocul unei crize politice severe de aproximativ 2 luni, de când liderul opoziţiei ţării, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a contestat realegerea lui Maduro în 2018.

Guaido a primit imediat sprijin din partea SUA, care a denunţat realegerea socialistului Maduro, şi din partea câtorva zeci de ţări occidentale şi din regiune.

Ankara, Moscova şi Beijingul şi-au exprimat temeri cu privire la faptul că Washingtonul ar putea recurge la mijloace militare pentru a-l înlătura pe Maduro de la putere.

Statul socialist suferă în prezent din cauza unei “inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe