"Jocurile" moderne ale Chinei

"Jocurile" moderne din China
"Jocurile" moderne din China (Epoch Times)

Sunt patru ani de la Jocurile Olimpice de la Beijing, însă o varietate de “jocuri” curioase continuă să fie jucate în continuare în China. Aici vom explora unele dintre ele.

Luptele din interior

Zhou Yongkang şi Bo Xilai sunt jucătorii cheie ai uneia dintre “echipe”, într-un joc ce a cunoscut o creştere recentă în popularitate pe măsură ce acesta se poartă între facţiunile rivale din cadrul Partidului Comunist Chinez, fiind posibil să se fi mers până într-acolo încât să se încerce o lovitură de stat la Beijing, potrivit zvonurilor din media socială. Cu Zhou Yongkang, care controlează poliţia, zvonindu-se că ar concura pentru putere cu liderul suprem al regimului chinez, Hu Jintao, vă puteţi aştepta la mai mult de câţiva ochi învineţiţi şi dinţi lipsă. Primul eliminat din ring a fost şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, care de atunci a reuşit sa îl momească într-o confruntare pe vechiul său şef, fostul secretar de Partid din Chongqing, Bo Xilai. Bo a fost demis recent, iar speculaţiile arată că Zhou Yongkang va fi următorul.

Evitarea întrebărilor

Când nu poţi controla mass-media, cel mai bine este să o eviţi. Cum aţi răspunde la întrebarea dacă a existat o lovitură de stat la Beijing, atunci când doar recunoaşterea acestei posibilităţi ar putea fi profund tulburătoare? Simplu, ignori întreaga mass-media.

Informaţii despre luptă

Astfel cum rezultă din zvonurile recente cu privire la lovitura de stat din China şi din speculaţiile despre marginalizarea ţarului securităţii, Zhou Yongkang, media socială a schimbat peisajul discursului public în China. Cei care se ocupă de cenzură se confruntă cu situaţia de a ţine pasul cu pălăvrăgeala rapidă a internauţilor care îşi folosesc inteligenţa sarcastică pentru a se sustrage roboţilor întârziaţi, masele fiind astfel capabile să învingă armata de cenzori.

Să nu privim mai departe decât la puhoiul de comentarii despre încercarea de lovitură de stat din Beijing şi putem vedea cum autorităţile centrale nu pot controla blogosferă – cel puţin nu de la început.

Alungarea corupţilor

Este o nouă zi în China, în care cetăţenii nu se tem să îşi exprime părerile. Acest lucru a ieşit în evidenţă în oraşul Wukan la sfârşitul anului 2011, când localnicii i-au dat afară pe şefii de partid, după ce prea mulţi oameni şi-au văzut casele furate de către o alianţă coruptă de investitori şi oficiali locali. Un vot democratic fără precedent a fost organizat la începutul lunii martie.

Duelul economic

Regimul chinez a mizat să supravieţuiască prin creştere economică continuă. Asta înseamnă că face tot posibilul pentru a menţine PIB-ul în creştere. Dar în acest proces, politicile aplicate şi oficialii corupţi au construit oraşe fantomă cu clădiri goale, chiar dacă preţurile locuinţelor au crescut foarte mult, un trend care pare să se schimbe. Bula imobiliară a Chinei nu mai este capabilă de a dejuca planurile forţelor pieţei, care par hotărâte să spargă o piaţă umflată.