Jim Mattis va vizita Iordania, Turcia şi Ucraina pentru a discuta despre relaţiile militare

Secretarul american al Apărării, James Mattis, va călători săptămâna următoare în Iordania, Turcia şi Ucraina, devenind astfel primul şef al Pentagonului care va vizita Kievul în ultimii 10 ani.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Mattis urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi ministrul Apărării, Stepan Poltorak, cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei – joi, 24 august – în condiţiile în care Washingtonul ia în considerare furnizarea de arme letale Kievului, ce se luptă în estul ţării cu separatişti pro-ruşi, conform website-ului Military.com, care citează o declaraţie publicată de Pentagon.

“În timpul acestor întâlniri, secretarul îi va asigura pe partenerii noştri ucraineni că SUA rămâne ferm dedicată obiectivului restaurării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi întăririi parteneriatului strategic de apărare între ţările noastre”, potrivit declaraţiei Pentagonului.

SUA susţine că a furnizat armatei ucrainene echipamente non-letale, inclusiv ochelari de vedere pe timp de noapte, uniforme şi echipamente de supraveghere precum mini-drone Raven RQ-11B Analog.

Totuşi, autorităţile americane sunt îngrijorate că, din cauza ciocnirilor aparent fără sfârşit între luptătorii separatişti pro-ruşi şi trupele guvernamentale ucrainene, conflictul din estul Ucrainei se va prelungi dacă armatei Kievului nu i se va furniza un suport militar mai mare.

Înaintea vizitei sale în Ucraina, Mattis va călători la începutul săptămânii următoare în Turcia şi Iordania, pentru a discuta cu omologii săi despre campania aeriană în desfăşurare împotriva grupului jihadist Statul Islamic (care mai este cunoscut sub numele de ISIL sau Daesh) în Irak şi Siria.

Conform Pentagonului, Mattis îşi va începe luni vizita în Iordania printr-o întâlnire cu Regele Abdullah al II-lea, care este comandantul suprem, şi cu general-locotenentul Mahmoud Freihat, preşedintele Şefilor de Stat Major ai armatei iordaniene. Aceasta va fi prima vizită a lui Mattis în Iordania de când a fost numit în poziţia sa.

Apoi, Mattis va călători în Turcia pentru a se întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, precum şi cu ministrul Apărării Naţionale, Nurettin Canikli, şi ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Vizita lui Mattis în Turcia va avea loc în condiţiile în care relaţiile dintre Washington şi Ankara - un aliat regional al SUA - s-au răcit în ultimele câteva luni din cauza sprijinului oferit de americani luptătorilor kurzi care operează în Siria, în apropierea graniţei turco-siriene.

SUA continuă să îi susţină pe luptătorii kurzi şi, în luna mai, a început să le furnizeze acestora arme de capacitate mică. Totuşi, Turcia consideră grupul de luptători kurzi YPG (Unităţile de Protecţie ale Poporului) ca fiind o organizaţie teroristă asociată cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a desfăşurat în estul Turciei mai multe atacuri teroriste.

“Secretarul Mattis va sublinia angajamentul SUA faţă de Turcia ca aliat NATO şi partener strategic, va căuta să colaboreze în privinţa eforturilor de promovarea a stabilităţii regionale şi va căuta modalităţi pentru a ajuta Turcia să abordeze temerile sale legitime privind securitatea – inclusiv lupta împotriva PKK”, conform declaraţiei Pentagonului.

În luna iulie, Ankara a căzut de acord să cumpere patru baterii de rachete antiaeriene ruseşti S-400 pentru suma de 2,5 miliarde de dolari. Achiziţionarea lor se va desfăşura pe perioada următorilor câţiva ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe