Jill Stein strânge uimitor milioane de dolari pentru renumărarea de voturi

Jill Stein
Jill Stein (Win McNamee/Getty Images)

Jill Stein, candidatul Partidului Verzilor la alegerile prezidenţiale americane, a anunţat că a strâns o sumă uimitoare de bani, joi, care să-i permită să ceară renumărarea voturilor în state cheie, tradiţional democrate, câştigate însă de Donald Trump - Michigan, Pennsylvania and Wisconsin.

Suma necesară a fost iniţial de 2 milioane USD: "strângerea atât de rapidă a banilor necesari renumărării este rezultatul miraculos al puterii organizării la firul ierbii" afirmă un mesaj de pe websitul său.

Bizar, tot acest efort nu va folosi Partidului Verzilor în niciun fel, deoarece Jill Stein nu are cum să câştige preşedinţia americană - câştigând 1% din voturi. De altfel Partidul Verzilor nici nu a acuzat vreo neregularitate care să implice necesitatea renumărării voturilor.

"După o cursă prezidenţială dezbinantă şi dureroasă, atacurile cibernetice despre care s-a vorbit în presă atât asupra sistemului de votare cât şi a bazelor de date ale partidelor, au ridicat îngrijorări asupra calităţii rezultatelor alegerilor" a declarat Jill Stein miercuri, când a anunţat că începe strângerea de fonduri. "Aceste îngrijorări trebuiesc investigate înainte de certificarea alegerilor din 2016. Merităm alegeri în care să avem încredere".

Partidul Democrat l-a acuzat pe Donald Trump de subminarea democraţiei atunci când magnatul american a anunţat că nu va accepta rezultatul alegerilor în cazul în care există suspiciuni de fraudare a alegerilor, în caz că va pierde.

După câştigarea alegerilor de către Trump, SUA a fost împânzită de proteste ale tinerilor, împotriva rezultatului alegerilor.

Iniţiativă lui Jill Stein este cu atât mai bizară cu cât în Wisconsin votul nu se face cu maşini electronice, ci cu hârtie şi buletine de vot scanate, caz în care eventuale atacuri electronice nu pot influenţa alegerile.