Jihadiştii execută 25 de poliţişti egipteni în Sinai

Egipt: Susţinători ai generalului Abdel Al-Sisi
Egipt: Susţinători ai generalului Abdel Al-Sisi (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)

În această dimineaţă, în partea de nord a peninsulei, sursele de securitate au raportat că au fost executaţi cu sânge rece 25 de agenţi de poliţie şi 2 au fost grav răniţi. Atacul, stil jihadist, a avut loc în apropiere de localitatea Abu Taqila. Poliţiştii veneau de la punctul de trecere Rafah, la graniţa cu Fâşia Gaza. Atacatorii au distrus, de asemenea, cele două vehicule cu care aceştia călătoreau, lansând rachete RPG.

După demiterea lui Mohamed Morsi, care a avut loc luna trecută, în Sinai au existat numeroase atacuri ale grupurilor armate islamiste împotriva forţelor de securitate. Între timp, Alianţa pro-Morsi a chemat la noi mitinguri în Cairo, în cartierul unde se află palatul prezidenţial din Heliopolis, în Giza, Maadi, Imbaba. Marşuri, de asemenea, vor fi organizate de Frăţia Musulmană şi în Helwan şi Zeitun.

Din luna iulie, în Sinai militanţii efectuează atacuri aproape zilnic. Nordul Sinaiului este o regiune strategică, care se învecinează cu Israel şi Fâşia Gaza. În partea de nord a peninsulei, armata şi forţele de securitate egiptene sunt angajate într-o lungă luptă împotriva militanţilor, care folosesc această zonă, de ani de zile, pentru contrabandă şi alte activităţi criminale. De multe ori, jihadiştii au lansat rachete în Israel, şi, în trecut, au trecut de multe ori graniţa pentru a lansarea de atacuri teroriste.

Surse guvernamentale ale Israelului consideră că armata egipteană ar trebui să fie sprijinită în confruntarea împotriva Frăţiei Musulmane. Potrivit acestora "nu trebuie să fie ameninţate, dăunate sau re-direcţionate resursele pentru armata egipteană”, făcându-se aluzie la eventuala suspendare a ajutorului militar destinat Egiptului de Statele Unite: "Prioritatea în acest moment nu este democraţia, ci funcţionarea statului egiptean. După ce acest lucru a fost pus din nou pe drumul cel bun, se poate vorbi pentru a reporni procesul democratic".

"Dacă se evită acest factor (armata, n.r.), Egiptul va lua acelaşi drum ca Siria, Tunisia şi Libia: place sau nu, astăzi, nimeni altcineva nu poate controla Egiptul," au încheiat sursele. Potrivit presei israeliene, premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi ordonat miniştrilor şi purtătorilor de cuvânt ai guvernului să nu comenteze oficial cu privire la criza egipteană şi să nu critice politica Washington-ului faţă de Cairo.

Discursul Generalului Abdel Al-Sisi

Blitzuri şi noi proteste au fost organizate imediat după declaraţiile generalului Abdel Al-Sisi, politicianul puternic al Egiptului, şeful Forţelor Armate, adresate Frăţiei Musulmane. "Egiptul este destul de mare pentru toţi, revedeţi-vă poziţiile dumneavoastră, deoarece legitimitatea vine de la popor". Astfel, pentru prima dată de la represiunea brutală împotriva islamiştilor, generalul Al-Sisi s-a adresat Frăţiei Musulmane într-un mesaj în direct către membrii forţelor armate şi poliţiei.

"Islamul - a declarat Al-Sisi, ale cărui declaraţii au fost raportate de către jurnalistul Rawya Rageh Neol pe contul său de Twitter – nu este un instrument de a insufla frica şi de acest lucru vom răspunde lui Dumnezeu. Măsurile pe care le-am luat sunt transparente şi oneste iar noi, forţele armate şi poliţia, nu am conspirat şi nici nu am trădat".

Generalul a făcut încă un apel împotriva violenţei „Nu vom sta să ne uităm la violenţe în tăcere”. Măsurile adoptate, care au fost definite ca „transparente”, au fost luate pentru a asigura ordinea publică deoarece ameninţarea „unui conflict religios” riscă să ducă ţara într-un „tunel întunecat”.