Jesus del Pozo, numit şi arhitectul modei, a atins perfecţiunea

O expoziţie prezentată în sala Canal Isabel a II-a parcurge cariera de 35 de ani a designerului spaniol Jesus del Pozo, cu piesele sale cele mai reprezentative.
Expoziţia designerului spaniol Jesus del Pozo
Expoziţia designerului spaniol Jesus del Pozo (Youtube.com)

Volumul, materialele şi culorile sunt cei trei piloni ai omagiului lui Jesus del Pozo (1946-2011), ce este sărbătorit în aceste zile în sala de expoziţie Canal Isabel a II-a. Expoziţia, organizată de Comunitatea Madrid, reflectă spiritul pe care designerul spaniol a dorit să-l transmită de-a lungul carierei sale: "Puţin poate fi mai mult într-o ţinută vestimentară. Principalul este să se păstreze esenţa", sunt cuvintele comisarei expoziţiei, Esperanza Garcia Claver, care a fost directorul de comunicare al firmei timp de cinci ani.

Expoziţia este o foarte mică parte din activitatea designerului spaniol; sunt 50 de piese repartizate pe patru etaje, care sunt împrumutate de la Fundaţia Jesus del Pozo şi de la clienţi privaţi, cum ar fi cântăreaţa Ana Belén, care a oferit rochia sa cu flori de catifea ce a folosit-o în turneul "Trandafirul dragostei şi focul" din (1989), o crinolină şi două piese de mătase gri cu care a strălucit în programul de TVE „Bărbaţii pe care i-am iubit ” (2011). Cu un caracter foarte scenic, expoziţia îşi propune să-l "aducă pe Jesus del Pozo spre perfecţiune", asigură comisara, istoric de artă specializată în cultura modei.

Concizie, smerenie şi abstracţie sunt trei dintre caracteristicile care-l definesc cel mai bine pe Del Pozo în modul lui de lucru. Cu acestea a impregnat arta sa, dar de asemenea, şi modul său de a lucra. Cineva ca Garcia Claver, care a trăit aproape de designer îl cunoaşte foarte bine şi de aceea munca sa în expoziţie s-a concentrat pe prezentarea carierei de 35 de ani, alegând piesele sale favorite, cele mai reprezentative ale caracterului său.

"Există o intenţie în fiecare pliu al ţesăturii, fiecare textură şi în mânuirea ţesăturii pentru a îmbunătăţi şi îmbogăţi acelaşi lucru", spune experta. Astfel, în sala Canal Isabel a II-a, publicul se întâlneşte cu mantouri din materiale nobile cum ar fi rafia, hainele sale din sticlă, de tul termorigid, imitând vase de camping care se pliază, articolele de îmbrăcăminte foarte scenice care amintesc de moda Secolului de Aur spaniol sau partea mai contemporană Del Pozo: rochia Movida Madrileña (1980-1981) cu un corp de aplicaţii din cristal şi metal, pe care l-a găsit într-un magazin de feronerie şi o fustă de organza.

Pentru Garcia Claver, aceasta nu este o retrospectivă. "Nu am dorit să arăt cum au evoluat gulerele sau mânecile lui Jesus, ci doar piese care au trecut prin toţi anii săi de creaţie de la sfârşitul anilor şaptezeci [prima paradă a coincis cu moartea lui Franco, pe 20 noiembrie 1975, şi a trebuit să o amâne până în luna ianuarie a anului următor] până la moartea sa în 2011. Există două articole preţioase de îmbrăcăminte de la o paradă postumă făcute de echipa sa", spune el. Se referă la un şal şi o vestă din tricot Oriente pictată de mână şi la o jachetă (cardigan) tricotată din fir de aur şi lână. Firma DelPozo încearcă să păstreze viu spiritul creatorului său gândind la acele lucruri care îi plăceau mult, cum ar fi călătoriile exotice în Orient, culorile albastru-raţă, albastru–cerneală şi ocru.

Expoziţia a fost deschisă până pe 23 octombrie, la Madrid, cuprinzând opera unuia dintre cei mai importanţi designeri spanioli din istoria modei. Firma moştenită de familie se găseşte pe strada Almirante în Madrid. Del Pozo a recunoscut într-un reportaj emis TVE după moartea sa, "este o zonă în care mă simt foarte bine. E ca un laborator, aici vin culorile, conceptele. Înainte puteam lucra în altă parte, dar acum îmi dau seama că trebuie să fiu aici ".

Al duce pe Jesús del Pozo spre altare.

http://elpais.com/elpais/2016/10/06/estilo/1475755738_837892.html

O expoziţie în sala de Canal Isabel II ruleaza cariera de 35 de ani a designerului spaniol, cu piesele lor cele mai reprezentative

MARY R. LOPEZ

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură