Jared Kushner neagă colaborarea cu Rusia după o audiere în Senatul SUA

Ginerele preşedintelui Donald Trump a discutat cu reporterii după ce a fost audiat într-o comisie a Senatului SUA, negând orice colaborare cu Rusia. Jared Kushner urmează să depună mărturie şi marţi, într-o anchetă separată, privind presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane.
Jared Kushner, consilier senior al Casei Albe şi ginere al preşedintelui american Donald Trump.
Jared Kushner, consilier senior al Casei Albe şi ginere al preşedintelui american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Investigatorii din Senatul SUA care analizează presupusa interferenţă a ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016 au petrecut, luni, peste 2 ore punându-i întrebări lui Jared Kushner, ginerele preşedintelui Trump şi consilier al acestuia.

Kushner a discutat cu reporterii după întâlnirea cu uşile închise, negând orice colaborare sau înţelegere cu Rusia.

“Permiteţi-mi să fiu foarte clar: nu am colaborat cu Rusia şi nu ştiu pe nimeni din campanie care să fi făcut acest lucru. Nu am avut contacte nepotrivite”, a afirmat ginerele lui Trump.

“Nu m-am bazat pe fonduri ruseşti pentru a-mi desfăşura afacerile şi am fost complet transparent în privinţa furnizării informaţiilor cerute. Datele şi informaţiile pe care le-am oferit voluntar vor arăta că toate acţiunile mele au fost corecte şi au avut loc în parcursul normal al evenimentelor unei campanii unice”.

Kushner nu a răspuns întrebărilor reporterilor şi nici nu a precizat dacă va face publice comentariile sale adresate Senatului, adăugând că va rămâne în poziţia de consilier la Casa Albă.

Înainte de audierea în Senat, Kushner a publicat o declaraţie în care a dezvăluit patru interacţiuni cu ruşii în timpul campaniei prezidenţiale şi a perioadei de tranziţie, susţinând că nu are nimic de ascuns. Întâlnirile dezvăluite au avut loc cu fostul ambasador rus în SUA, Serghei Kisliak, cu un bancher rus apropiat de preşedintele Vladimir Putin şi cu o avocată rusă care a susţinut că ar fi avut informaţii dăunătoare privind-o pe candidata democrată Hillary Clinton.

Kushner a precizat că întâlnirea cu avocata rusă a fost atât de nesemnificativă încât i-a cerut asistentului său să îi ofere o scuză pentru a se retrage din convorbire

Kushner a mai discutat şi despre întâlnirea cu Kisliak din aprilie 2016, când preşedintele Trump s-a întâlnit de asemenea cu ambasadorul. Totodată, el s-a mai întâlnit cu Kisliak în timpul perioadei de tranziţie, împreună cu fostul consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

“Mi-am exprimat dorinţa pentru un început proaspăt al relaţiilor [dintre cele două ţări”, a declarat Kushner despre acea întâlnire cu Kisliak, adăugând că l-a întrebat pe acesta despre deschiderea unei linii de comunicare directă cu Putin.

În plus, Kushner a negat că a încercat să creaze un “canal neoficial” şi secret cu Moscova, adăugând că nu a discutat despre ridicarea sancţiunilor în timpul contactelor sale cu ruşii.