Japonia va trimite soldaţi şi rachete în apropierea insulelor disputate Senkaku

Pe fondul tensiunilor în creştere cu Beijingul, Japonia ia în considerare staţionarea a 500 de soldaţi pe o insulă situată în apropeirea insulelor disputate Senkaku. Trupele, a căror desfăşurare va fi finalizată în 2019, vor fi folosite în cazul unor intervenţii de urgenţă.

Nave chinezeşti în apele insulelor Senkaku, 10 august 2013.
Nave chinezeşti în apele insulelor Senkaku, 10 august 2013. (YOMIURI SHIMBUN / AFP / Getty Images JAPAN OUT)

Este foarte probabil ca Japonia să trimită 500 de soldaţi echipaţi cu rachete sol-aer şi rachete anti-navă pe o insulă situată în extremitatea vestică a prefecturii Okinawa, la o distanţă de 170 km de Insulele nelocuite Senkaku (Diaoyu), care sunt revendicate şi de China.

Ministrul adjunct nipon al Apărării Kenji Wakamiya s-a întâlnit pe 26 noiembrie cu primarul din Ishigaki – cea mai apropiată insulă locuită de arhipelagul disputat – pentru a-i explica planurile de desfăşurare a soldaţilor, conform Japan Times.

Citând o sursă anonimă, ziarul a raportat că “guvernul ia în considerare trimiterea unei unităţi de securitate pentru un răspuns iniţial în cazul în care o insulă îndepărtată este invadată şi o unitate pentru operarea de rachete sol-aer şi sol-navă”. Planul va fi finalizat în 2019.

Mişcarea Japoniei are loc în condiţiile unei creşteri a numărului de nave militare chineze care au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul insulelor disputate ale Mării Chinei de Est. Trei nave ale pazei de coastă chineze au pătruns în 30 noiembrie în apele teritoriale nipone în apropiere de insulele disputate, fiind cel de-al 32-lea incident de acest gen până acum în acest an. Beijingul şi-a intensificat revendicările teritoriale de când Tokyo a cumpărat insulele de la familia care le deţinea în 2012 şi le-a plasat sub controlul statului.

Cu două zile mai devreme, avioane de luptă chineze, inclusiv bombardiere, au efectuat exerciţii militare în apropiere de Okinawa. Tokyo a reacţionat prin trimiterea câtorva avioane de luptă F-15. În luna octombrie, guvernul nipon a declarat că, în perioada aprilie-septembrie, a fost nevoit să trimită de 231 de ori avioane de luptă pentru a intercepta avioane chineze, conform Deutsche Welle.

În acest context, planurile recent dezvăluite pentru a trimite trupe terestre în Ishigaki reprezintă o reacţie la ceea ce Tokyo vede ca fiind o amplificare a atitudinii beligerante a Chinei. Un număr suplimentar de unităţi vor fi dislocate în insulele Miyako şi Amami-Oshima ca parte a unei consolidări semnificative a forţelor nipone din regiune. În plus, Tokyo a decis să nu staţioneze soldaţi pe insulele disputate, deoarece o astfel de mişcare va înfuria cu siguranţă China şi nu va servi decât la o creştere suplimentară a tensiunilor.

Japonezii par nervoşi din cauza proiectelor de revendicare teritorială ale Beijingului şi creării unor insule artificiale, considerate a fi în primul rând instalaţii militare ale Beijingului în Marea Chinei de Sud. Apele potenţial bogate în resurse energetice au fost de mult timp disputate, Vietnamul, Filipine şi Taiwanul manifestând la rândul lor pretenţii teritoriale pentru diverse insule mici din regiune şi apele care le înconjoară.

Cu toate acestea, Beijingul a ignorat protestele din partea guvernelor din regiune, iar Tokyo nu are nicio intenţie de a permite ca acelaşi lucru să se întâmple cu micul arhipelag disputat din Marea Chinei de Est.

Acest lucru a fost accelerat de când premierul Shinzo Abe a trecut prin Parlament o serie de modificări ale legislaţiei interne privind autoapărarea colectivă. Abe consideră că Japonia trebuie să facă mai mult pentru a contribui la securitatea regiunii, un lucru aşteptat şi din partea SUA, un aliat al japonezilor.

S-ar putea ca Japonia să fie alarmată de controlul efectiv exercitat de China asupra unor zone vaste ale Mării Chinei de Sud, pe unde sunt transportate cantităţi importante din combustibilul japonez, dar ameninţarea faţă de Insulele Senkaku este una mai apropiată de casă.

Ca parte a unei restructurări majore a strategiei sale de apărare, Japonia investeşte masiv în echipamente militare concepute pentru protejarea celor mai îndepărtate insule ale sale sau, în cel mai rău scenariu, pentru a dispune de abilitatea de a revendica teritoriul care ar putea fi invadat.

Această investiţie include cumpărarea a 17 avioane avansate de transport V-22 Osprey din SUA, interceptoare F-35 pentru a înlocui avioanele nipone F4 Phantoms şi drone de recunoaştere Global Hawk. În acelaşi timp, a fost lansat recent Izumo, primul dintr-o clasă nouă de distrugătoare portelicopter.

În plus, Japonia dezvoltă o nouă brigadă, formată din 680 de soldaţi, cu sarcina specifică de a fi capabilă să atace şi să recupereze o parte îndepărtată a teritoriului său în cazul în care aceasta ar fi vreodată ocupată de o putere străină.

Tokyo a alocat 4,98 trilioane de yeni (42,1 miliarde de dolari) pentru cheltuielile de apărare în anul fiscal 2015, al treilea an consecutiv în care au crescut aceste cheltuieli. De asemenea, este foarte probabil ca bugetul Apărării pentru anul următor să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe