Japonia şi UE încheie un acord comercial masiv pentru a contracara Brexitul şi politica lui Trump

Japonia şi Uniunea Europeană au încheiat un acord major de comerţ liber cu scopul de a crea cea mai mare zonă economică deschisă a lumii, criticând politicile comerciale “protecţioniste” adoptate de SUA şi Marea Britanie.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Patrick Hertzog/AFP/Getty Images)

Premierul nipon Shinzo Abe, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker au dezvăluit acordul joi la Bruxelles, în ajunul Summitului G20 din Germania.

Aşteptat să intre în vigoare la începutul anului 2019, acordul va acoperi aproximativ 30% din economia globală, 10% din populaţia globală şi 40% din comerţul global.

Discutând cu reporterii, liderii ambelor părţi nu au ascuns faptul că acordul este de fapt un răspuns la noua poziţie adoptată de Washington în privinţa acordurilor comerciale sub preşedintele Donald Trump. De asemenea, liderii au criticat Marea Britanie şi decizia sa de a ieşi din UE în căutarea unei libertăţi economice mai mari.

“Înaintea summitului G20, cred că Japonia şi UE demonstrează puternica noastră voinţă politică de a arbora steagul comerţului liber în ciuda unei schimbări [a curentului] înspre protecţionism”, a afirmat premierul nipon Shinzo Abe.

El a mai declarat că acordul, despre care se presupune că va fi benefic ambelor tabere, transmite un mesaj puternic întregii lumi.

Tusk a adoptat un ton mai direct, declarând: “Deşi unii susţin că momentul izolaţionismului şi dezintegrării soseşte din nou, noi demonstrăm că nu acesta este cazul”.

Juncker a afişat aceleaşi puncte de vedere, precizând că acordul “demonstrează că izolarea noastră de restul lumii nu e un lucru bun pentru afaceri, nu este bun pentru economia globală şi nu este bun pentru muncitori”.

Celor două tabere le-au trebuit patru ani pentru a negocia termenii acestui acord, în principal deoarece Japonia s-a concentrat mai mult pe Parteneriatul Trans-Pacific – un acord între 12 ţări care a fost lăsat în aer după ce Trump a retras SUA din el, în cea de-a treia zi a mandatului său.

Trump a acuzat în repetate rânduri UE, Japonia, China şi Coreea de Sud că abuzează de acordurile comerciale şi că exportă mai mult în SUA decât importă din aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe