Japonia şi Filipine organizează un exerciţiu naval comun

Un elicopter al pazei de coastă japoneze zboară  deasupra unei nave filipineze în timpul unui exerciţiu maritim comun  între Filipine şi Japonia lângă Goful Manila, în Marea Chinei de Sud, 6  mai 2015.
Un elicopter al pazei de coastă japoneze zboară deasupra unei nave filipineze în timpul unui exerciţiu maritim comun între Filipine şi Japonia lângă Goful Manila, în Marea Chinei de Sud, 6 mai 2015. (Captură Foto)

Japonia şi Filipine plănuiesc să desfăşoare un exerciţiu naval comun în Marea Chinei de Sud, au declarat surse militare filipineze.

Şeful Marinei filipineze, vice-amiralul Jesus Millan, a declarat duminică în Manila că exerciţiul va fi organizat în apele Mării Chinei de Sud în apropierea Golfului Subic.

Millan a adăugat că exerciţiul comun, care va începe marţi, va include şi manevre în care vor fi folosite elicoptere precum şi antrenamente de deplasare de la bordul unei nave la bordul alteia.

Şeful marinei filipineze a declarat că exerciţiul din 12 mai va pune în practică codul pentru întâlniri neplanificate pe mare. Codul, cunoscut sub numele de CUES, face parte dintr-un acord semnat de Japonia şi Filipine în ianuarie 2015 şi care urmăreşte să consolideze cooperarea în domeniul securităţii.

Surse din cadrul marinei filipineze susţin că distrugătoarele japoneze Harusame şi Amigiri au sosit deja în Portul Sudic din Manila cu 600 de marinari la bord.

Comandantul Lued Lincuna, purtător de cuvânt al Marinei, a declarat sâmbătă că exerciţiul naval se va desfăşura la mare distanţă de Insula Huangyan, scena unei confruntări între navele chineze şi filipineze în 2012.

China este prinsă de mult timp într-o dispută asupra suveranităţii teritoriale în insulele nelocuite din Marea Chinei de Sud.

Beijing-ul revendică suveranitatea asupra unei mari părţi a Mării Chinei de Sud, care este de asemenea revendicată parţial de Brunei, Vietnam, Malaezia, Taiwan şi Filipine. Se crede că apele disputate deţin vaste rezerve de minerale, petrol şi gaze.

Filipine şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la poziţia Beijing-ului în privinţa revendicării suveranităţii în Marea Chinei de Sud. Statele Unite şi-au intensificat recent ajutoarele militare către Filipine şi au desfăşurat exerciţii militare comune.

Beijing-ul a avertizat în repetate rânduri SUA să manifeste precauţie în privinţa retoricii şi faptelor sale cu privire la disputele teritoriale în care sunt implicaţi statul chinez şi vecinii săi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe