Japonia: Relocarea unei baze militare americane stârneşte controverse

Liderul Partidului Liberal Democrat din Japonia, premierul Shinzo Abe.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Japonia, premierul Shinzo Abe. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Guvernatorul din Okinawa a semnat vineri acordul pentru mult-aşteptata relocare a unei baze militare americane, un pas important care permite Statelor Unite să meargă mai departe cu planurile sale de a-şi consolida trupele de pe insulele sudice japoneze şi de a le muta pe unele dintre acestea în Guam, scrie Fox News.

Un oficial din Okinawa a confirmat că guvernatorul Hirokazu Nakaima a aprobat cererea Ministerului japonez al Apărării de revendicare a terenului destinat pentru înfiinţarea unei noi baze militare americane pe coasta Okinawa. Acesta ar înlocui baza US Marine Corps din Futenma, o parte din insula principală Okinawa.

Decizia lui Nakaima s-ar putea confrunta în continuare cu provocări în instanţele de judecată, precum şi proteste. Oponenţii doresc ca baza să fie mutată complet de pe Okinawa.

"Ceea ce a făcut guvernatorul este de neiertat", a declarat Yuichi Higa, şeful ansamblului din oraşul Nago, unde va fi construită noua bază.

"Locuitorii care se opun vor recurge cu siguranţă la folosirea forţei, cum ar fi blocarea drumurilor, pentru a opri acest lucru", a adăugat acesta.

Decizia a fost dificilă din punct de vedere politic pentru Nakaima, din cauza opoziţiei locale, şi a fost luată numai după ce prim-ministrul japonez Shinzo Abe s-a întâlnit cu el miercuri în Tokio şi i-a oferit un pachet care a inclus asistenţă financiară sporită pentru Okinawa.

SUA a avut o prezenţă militară importantă în Okinawa datând de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Aproximativ jumătate din cele 50.000 de trupe americane din Japonia sunt în Okinawa şi mulţi rezidenţi se plâng de zgomot, riscul de accidente şi criminalitatea care are legătură cu baza.

Noua bază va fi construită în oraşului Nago şi este parte dintr-un acord de transferare a unui număr de circa 9.000 de puşcaşi marini din Okinawa, inclusiv transferul a 5.000 la Guam. Acordul iniţial pentru a închide baza Futenma a fost semnat în 1996, dar a fost amânat în mod repetat.