Japonia: Ministerul Finanţelor recunoaşte că a modificat documente legate de vânzarea unui teren

Premierul nipon Shinzo Abe
Premierul nipon Shinzo Abe (Getty Images)

Referiri la premierul japonez Shinzo Abe, la soţia sa şi la ministrul de Finanţe, Taro Aso, au fost şterse din documente legate de un presupus scandal de nepotism, potrivit unor documente văzute de Reuters. Se amplifică temerile privind o posibilă muşamalizare.

Întrebările legate de vânzarea unui teren de stat la un preţ foarte redus administratorului unei şcoli care are legături cu soţia lui Abe, Akie, l-a urmărit pe premier de când problema a devenit publică anul trecut.

Abe, care acum este în cel de-al şaselea an în funcţia de premier, a negat faptul că el sau soţia sa au făcut favoruri administratorului Moritomo Gakuen şi a precizat că va demisiona dacă se vor găsi dovezi că ar fi făcut acest lucru.

Suspiciunile privind o posibilă muşamalizare a problemei au dus la scăderea ratingului de popularitate a premierului Abe şi i-au afectat şansele de a obţine cel de-al treilea mandat ca lider al Partidului Democrat Liberal (PDL). Victoria în alegerile din luna septembrie la conducerea PDL i-ar creşte din nou şansele pentru a deveni premierul cu cele mai multe mandate la activ.

Taro Aso a declarat, luni, la o conferinţă de presă, că un anumit număr de oficiali dintr-un departament al Ministerului de Finanţe ce a fost însărcinat cu vânzarea au fost implicaţi în modificarea documentelor pentru a le face să se conformeze cu mărturia depusă în Parlament de către fostul director al departamentului.

Partidele din opoziţie i-au cerut lui Aso, care ocupă şi funcţia de vicepremier şi joacă un rol cheie în parcursul lui Abe de a fi reales, să demisioneze.

Aso, în vârstă de 77 de ani, şi-a cerut scuze pentru acţiunile ministerului şi a declarat că nu are nicio intenţie să demisioneze.

Un oficial al Ministerului de Finanţe a declarat că au fost făcute 14 modificări în documente după luna februarie – când a izbucnit scandalul – la cererea departamentului mai sus menţionat.