Japonia jignită la dineul Netanyahu-Abe, de către bucătarul şef al premierului israelian

Desertul gândit de şeful Segev Moshe, la dineul care l-a avut drept invitat pe Shinzo Abe, premierul japonez
Desertul gândit de şeful Segev Moshe, la dineul care l-a avut drept invitat pe Shinzo Abe, premierul japonez (Captură Instagram, Segev Moshe)

Când premierul nipon Shinzo Abe şi soţia sa au cinat în 2 mai cu Benjamin şi Sara Netanyahu, la reşedinţa premierului israelian, experienţa lor culinară s-a încheiat cu un desert pe cinste, potrivit publicaţiei Jerusalem Post. Incidentul a avut loc în timpul celei de-a doua vizite oficiale a lui Abe în Israel.

Celebrul bucătar israelian Moshe Segev, bucătarul personal al premierului Netanyahu, a încheiat cina minuţioasă cu o selecţie de ciocolate servite într-un pantof de metal, lucru considerat a fi ofensator în cultura japoneză.

În timp ce Abe a tratat cu uşurinţă prezentarea neobişnuită, diplomaţii japonezi şi israelieni şi alţi observatori au fost şocaţi de faptul că premierul nipon va fi servit dintr-un pantof.

“A fost o decizie stupidă şi lipsită de sensibilitate”, a afirmat pentru Yediot Aharonot un înalt diplomat israelian, care anterior a lucrat în Japonia. “Nu există nimic mai dispreţuit în cultura japoneză decât pantofii. Nu numai că ei nu intră încălcaţi în locuinţele lor, dar nici măcar nu vei găsi pantofi în birourile lor. Chiar şi premierul, miniştrii şi membrii Parlamentului nu poartă pantofi la muncă... Este similar cu a servi unui invitat evreu ciocolată într-o farfurie în formă de porc”.

“Nicio cultură nu include plasarea pantofilor pe masă. La ce anume s-a gândit acest strălucit bucătar Segev?”, a afirmat un diplomat japonez pentru Yediot.

“Dacă ar fi trebuit să fie o glumă, noi nu am considerat că este ceva amuzant. Vă pot spune că suntem ofensaţi pentru premierul nostru”, a adăugat diplomatul nipon.

Segev a postat fotografii cu cina, inclusiv o poză cu renumitul desert, pe contul său de Instagram.

“Cea mai mare gafă a ta de până acum. Naţiunea nu va uitat niciodată, Segev. Chiar mi-a plăcut de tine. Ar trebui să îţi fie ruşine”, a comentat un utilizator pe Instagram.

Bucătarul este un proeminent restaurator, autor şi personalitate TV şi, de asemenea, este bucătarul şef pentru El Al Airlines.

Abe a vizitat pentru prima dată Israelul în 2015, fiind primul premier nipon care a făcut o astfel de vizită. Abe şi Netanyahu au discutat despre Coreea de Nord, acordul nuclear iranian şi negocierile de pace dintre israelieni şi palestinieni.