Japonia închiriază avioane militare Manilei pentru a patrula în Marea Chinei de Sud

Filipine a împrumutat două avioane de luptă japoneze care o vor ajuta să patruleze liniile maritime vitale pentru asigurarea securităţii în disputata Mare a Chinei de Sud, potrivit declaraţiilor unor oficiali.
Avion japonez Beechcraft TC-90.
Avion japonez Beechcraft TC-90. (Wikipedia.org)

Şeful armatei filipineze, generalul Eduardo Ano, a declarat luni în capitala Manila că avioanele livrate de japonezi vor opera deasupra Benham Rise, o regiune maritimă situată la est de principala insulă filipineză Luzon, şi deasupra Mării Chinei de Sud.

Luând cuvântul la o ceremonie de livrare a avioanelor, ministrul nipon al Apărării, Kenji Wakamiya, a evidenţiat necesitatea unei coordonări bilaterale pentru a putea face faţă provocărilor existente în regiune.

“În condiţiile în care ne confruntăm cu numeroase probleme legate de securitate în regiunea Asia-Pacific, inclusiv cele din Marea Chinei de Sud, cooperarea noastră cu Filipine pentru securitatea şi stabilitatea regională este acum şi mai semnificativă”, a susţinut Wakamiya.

Potrivit declaraţiilor secretarului filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, Japonia va livra Filipinelor un număr de 5 avioane Beechcraft TC-90.

Japonia, care se află într-o dispută teritorială cu Beijingul din cauza insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, urmăreşte să consolideze legăturile cu alte ţări pentru a restricţiona influenţa tot mai mare a Chinei în regiune.

Beijingul s-a opus închirierii avioanelor imediat ce anunţul a fost făcut la sfârşitul anului trecut, în timpul fostului preşedinte Benigno Aquino.

Filipine a avut dispute cu regimul comunist chinez timp de mulţi ani pe tema Mării Chinei de Sud, dar legăturile bilaterale s-au îmbunătăţit după alegerea noului preşedinte filipinez Rodrigo Duterte.

Duterte a schimbat politica, curtând în mod deschis China pentru legături comerciale mai avantajoase şi pentru ajutoare, şi minimalizând, totodată, disputa din Marea Chinei de Sud. La începutul acestei luni, Duterte a declarat că este dispus să împartă resursele cu Beijingul în apele contestate.

În plus, Duterte a încercat să aplaneze temerile generate de navele de spionaj chineze văzute în apropiere de Benham Rise.

Beijingul revendică suveranitatea asupra celei mai mari zone a Mării Chinei de Sud, bogată în resurse şi, totodată, o rută comercială importantă prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Dar, Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au la rândul lor revendicări teritoriale, dar la o scară mult mai mică.

Mai mulţi oficiali chinezi seniori au acuzat SUA şi aliaţii săi de amplificarea tensiunilor în regiune.

În luna ianuarie, Ministerul chinez de Externe a avertizat SUA să nu facă niciun comentariu imprudent în legătură cu insulele sale din Marea Chinei de Sud.

În plus, regimul chinez a cerut Washingtonului să ia în considerare faptele şi să nu interfereze în disputa teritorială. Avertizarea a fost făcută după ce secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că SUA intenţionează să oprească Beijingul să preia controlul asupra Mării Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe