Japonia: erupţia vulcanului Ontake face 31 de victime

Vulcanul Ontake, prefectura Nagano,, 28 septembrie 2014, la o zi după erupţia din centrul Japoniei
Vulcanul Ontake, prefectura Nagano,, 28 septembrie 2014, la o zi după erupţia din centrul Japoniei (Jiji Press/AFP/Getty Images)

După ce au ajuns într-un final pe vârful acoperit de cenuşă al vulcanului activ din centrul Japoniei, care încă emite cenuşă şi gaze, echipele de salvare au avut parte de o descoperire sumbră: 31 de persoane aparent moarte, iar unele dintre ele erau îngropate în cenuşă până la genunchi.

Patru victime au fost aduse jos, autorităţile confirmându-le decesul, la o zi după erupţia iniţială a Muntelui Ontake, a declarat Takehiko Furukoshi, un oficial al departamentului de management al crizei din Nagano. Alte 27 de persoane au suferit atacuri de cord şi colaps pulmonar.

Oficialii nu au furnizat detalii despre modul în care au murit.

A fost prima erupţie fatală din timpurile moderne de pe vârful de 3.067 de metri al Muntelui Ontake. Locaţia este o destinaţie populară pentru vizitatori aflându-se la 210 kilometri în vestul capitalei Tokyo, în principala insulă japoneză Honshu. O erupţie similară a avut loc în 1979, fără să producă victime.

Mass media japoneză a raportat că unele cadavre au fost descoperite într-o cabană din apropierea vârfului, iar altele erau îngropate în cenuşa de până la 50 de centimetri. Poliţia a anunţat că doar două victime din cele patru au fost identificate. Ambii erau bărbaţi, în vârstă de 23 şi 45 de ani.

Muntele Ontake a erupt la scurt timp înaintea prânzului şi în probabil la cel mai nepotrivit moment posibil, atunci când 250 de persoane admirau peisajul de toamnă al muntelui după o drumeţie, sâmbăta. Explozia a aruncat nori mari de cenuşă şi gaze spre cer, blocând lumina soarelui şi acoperind o zonă mare cu cenuşă.

Sute de persoane au fost blocate iniţial pe versanţii muntelui, dar majoritatea dintre ele au reuşit să coboare până sâmbătă noapte.

Aproximativ 40 de persoane care erau blocate în timpul nopţii au coborât, duminică. Multe au fost rănite, iar unele dintre ele au fost salvate de elicoptere şi transportate pe targă. Până la căderea nopţii, toate persoanele rănite au fost aduse jos, au declarat oficialii.

Agenţia de Management al Incendiilor şi Dezastrelor au găsit 37 de persoane rănite şi a declarat că încearcă să completeze numărul persoanelor încă dispărute.

Furukoshi a declarat că echipele de salvare au dat importanţă transportării supravieţuitorilor, lăsându-i în urmă pe cei care păreau într-o stare critică şi fără speranţă.

Supravieţuitorii au relatat mediei japoneze că au fost loviţi de pietre.

Vulcanii mai pot face victime aruncând gaze toxice şi cenuşă care sufocă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe