Japonia: Demisie a ministrului de Justiţie, după cea a ministrului Industriei

Ministrul nipon al justiţiei Midori Matsushima.
Ministrul nipon al justiţiei Midori Matsushima. (youtube.vom)

Ministrul nipon al justiţiei, Midori Matsushima, a demisionat luni, cu câteva ore după colega sa de la Ministerul Industriei, Yoko Obuchi, figură emblematică a guvernului japonez, informează luni AFP.

Aceasta este cea mai dură lovitură pentru premierul nipon Shinzo Abe, care a preluat conducerea guvernului la sfârşitul lui 2012 şi care a confirmat pentru presă demisia titularei portofoliului de Justiţie, prezentându-şi în acelaşi timp scuze pentru această situaţie.

Cele două femei ministru au fost numite în funcţie la începutul lui septembrie, alături de alte trei femei, cu ocazia primei remanieri de după revenirea la putere a lui Shinzo Abe, la sfârşitul lui 212.

Midori Matsushima este suspectată de încălcarea codului electoral, după ce a distribuit mici evantaie imprimate cu chipul şi numele sale alegătorilor din circumscripţia ei.

În ceea ce o priveşte pe Yoko Obuchi, i se reproşează nereguli în utilizarea fondurilor politice. Ea ar fi cheltuit în perioada 2007-2012 peste 10 milioane de yeni (aproape 74.000 de euro), fără nicio legătură cu activităţile sale politice, în special pentru a-şi cumpăra produse de înfrumuseţare de la marile firme. De asemenea, unii dintre susţinătorii săi au primit bilete la teatru, în sumă totală de 26 de milioane de yeni.

Shinzo Abe miza mult pe această tânără mamă cu doi copii, prima femeie în fruntea faimosului Meti (Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei al Japoniei).

În primul rând, el dorea să facă din ea un simbol al politicii sale faţă de femeile pe care doreşte să le atragă în număr mare pe piaţa muncii, pentru a sprijini economia naţională ce încearcă să se relanseze, într-o ţară în curs de îmbătrânire şi în penurie de forţă de muncă.

Apoi, Abe spera că această tânără femeie de 40 de ani să poată găsi cuvintele potrivite pentru a-i convinge pe locuitorii din preajma centralelor nucleare de necesitatea redemarării reactoarelor, oprite după catastrofa de la Fukushima, în martie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe