Japonia a donat 12 mln de dolari R. Moldova pentru sisteme de încălzire cu biomasă

Repartitor căldură pentru calorifere
Repartitor căldură pentru calorifere (Epoch Times România)
Un număr de 25 de şcoli şi grădiniţe din ţară vor beneficia de cazane pe biomasă produse în R. Moldova, datorită unui grant de 12 milioane de dolari din partea Japoniei. Testarea acestor instalaţii a avut loc astăzi la o uzină din Capitală, în prezenţa premierului Iurie Leancă şi a ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Iurie Leancă a declarat că aceste noi tehnologii vor contribui la procesul de modernizare a instituţiilor de învăţămînt şi vor reduce dependenţa de resursele energetice tradiţionale.

„Unul dintre obiectivele actualului Guvern a fost de a găsi tehnologii care consumă cât mai puţin, pentru a face încă un pas spre siguranţa energetică”, a afirmat Leancă.

La rîndul său, Vasile Bumacov a menţionat că unul dintre beneficiile acestui proiect este şi crearea a cel puţin 50 de locuri noi de muncă.

„Japonezii nu livrează doar echipament, dar vin aici în ţară şi asamblează aceste cazane împreună cu lucrătorii moldoveni, realizîndu-se astfel un transfer de tehnologie”, a explicat Bumacov.

Cazanele pe biomasă funcţionează pe bază de peleţi şi sunt considerate a fi cu circa 50% mai economice faţă de metodele tradiţionale de încălzire. Costul unui cazan pe biomasă variază între zece mii de dolari şi o sută de mii de dolari.

În prezent, în Republica Moldova există peste 60 de producători de peleţi. Autorităţile promit că pînă la primăvara anului viitor va începe construcţia unei fabrici de peleţi şi a unui laborator care va testa calitatea acestora.