Japonezii au realizat un nou dispozitiv care ne arată cât de mult am reuşit să slăbim

Un nou dispozitiv care măsoară câte calorii a reuşit organismul nostru să ardă în urma exerciţiilor fizice sau după dietele pentru slăbit urmează să apară în scurt timp, scrie revista Journal of Breath Research, citată marţi de publicaţia spaniolă El Mundo.

Mecanismul, aflat în fază experimentală, este foarte simplu. Este un mic senzor, ce cântăreşte numai 125 de grame, care poate să detecteze în respiraţie nivelul de acetonă eliberat de organism. Acetona este un metabolit pe care corpul uman îl generează atunci când a început să ardă grăsimi din ţesuturi şi ajunge în aer prin prin alveolele pulmonare.

Aparatul a fost creat de Tsuguyoshi Toyooka la laboratoarele Ntt Docomo din Yokosuka (Japonia) şi funcţionează cu două baterii normale. Nivelul măsurat de acetonă detectat de senzor poate fi trimis unui telefon mobil prin Bluetooth în mai puţin de zece secunde.

Dar este prea devreme pentru a ne gândi la o utilizare a acestuia pe scară extinsă, întrucât dispozitivul a fost testat numai pe 17 persoane din Japonia care aveau un indice al masei corporale peste media acestei ţări.

Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri. Primul, cel de control, şi-a urmat dieta şi stilul de viaţă obişnuit, membrii celui de-al doilea grup au făcut zilnic exerciţii fizice uşoare între 30 şi 60 de minute, iar ultimul grup a fost supus şi el acestui program de exerciţii, dar şi-a redus şi numărul de calorii consumate.

Timp de 14 zile, înaintea micului dejun, voluntarii se cântăreau şi îşi măsurau nivelul de acetonă cu respectivul aparat. În cazul primelor două grupuri, nivelul de acetonă a rămas constant, în schimb, pentru cei din al treilea grup senzorul a arătat o creştere a nivelului metabolitului, dovadă că organismul lor ardea grăsime.

Organismul uman eliberează circa 200 de compuşi diferiţi, unii fiind rezultatul diferitelor modificări de metabolism. În prezent se fac cercetări pentru a descoperi diferite tipuri de cancer cu ajutorul unor astfel de componente emise de corpul uman în atmosferă, dar rezultate concrete nu se întrevăd pe termen scurt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură