Jandarmeria, acuzată că a creat intenţionat haos la protestul anti-PSD/ALDE din 12 mai [Video]

La protestul ce a avut loc în faţa Guvernului pe 12 mai, membrii Jandarmeriei au creat în mod intenţionat haos pentru a reţine mai mulţi protestatari. Ministrul Carmen Dan şi şeful Jandarmeriei trebuie să clarifice rapid situaţia din 12 mai şi numeroasele situaţii recente în care abuzurile forţelor de ordine au fost documentate, susţin Passport Production şi Evoluţie în Instituţie.
Jandameria în acţiune la protestul din 12 mai
Jandameria în acţiune la protestul din 12 mai (Captură video)

Pe 12 mai, când mii de oameni au protestat în Piaţa Victoriei în semn de nemulţumire faţă de "acţiunile antidemocratice ale PSD-ALDE", Jandarmeria a luat pe sus patru cetăţeni şi i-a urcat în dubă, cei 4 fiind apoi amendaţi pentru injurii, tulburarea ordinii publice, împiedicarea forţelor de ordine de a-şi îndeplini obligaţiile şi refuzul de a părăsi manifestaţia la solicitarea forţelor de ordine. Însă haosul şi violenţele au fost create nu de către protestatari, ci de membri ai forţelor de ordine, acuză reprezentanţii Passport Productions si Evoluţie în Instituţie, care postează un film cu evenimentele, film pe care anunţă că îl vor prezenta în instanţă.

"La protestul din 12 mai, Jandarmeria Română a ridicat cu forţa patru cetăţeni. Pentru un tablou complet al acţiunii, Evoluţie În Instituţie în colaboarare cu Passport Productions a făcut un "exerciţiu de imagine" în care analizează scena din unghiuri multiple, cu ajutorul filmărilor şi fotografiilor.

Ca martori ai evenimentului şi după o analiză a multor mărturii foto-video de la faţa locului, suntem convinşi de următoarele: membrii Jandarmeriei Române prezenţi la faţa locului au creat în mod intenţionat haos pentru a reţine mai mulţi protestatari fără respectarea normelor prevăzute de lege. O acţiune care a dus la privarea de libertate a patru protestatari şi lovirea unuia dintre cei reţinuţi în duba jandarmeriei. Pretextul pentru reţinerea lui Cristian Mihai Dide - faptul că avea cu el un generator electric - este ridicol, întrucât generatoare sunt prezente la orice fel de eveniment public, folosite de către participanţi, jandarmerie şi televiziuni, iar legea, într-adevăr, este aceeaşi pentru noi toţi. Dacă Dide nu ar avea dreptul să folosească un generator la protest, nu ar avea acest drept nici Jandarmeria sau Digi24. Dar generatoare (inclusiv cel folosit de Dide), au fost mereu folosite la proteste, pentru a amplifica sunet sau pur şi simplu pentru a prepara ceai cald pe timp de iarnă.

În consecinţă, pe 12 mai, haos şi violenţe au fost create nu de către protestatari, ci doar de membri ai forţelor de ordine, jandarmi care au pervertit munca lor în interes public făcând exact ceea ce ar trebui să prevină, punând în pericol cetăţenii pe care ar trebui să îi protejeze. Reţinerea protestatarilor ar putea fi considerată arbitrară. Ar putea de asemenea ca protestatarii să figureze şi pe o agendă a Jandarmeriei, căci o dată ce ai fost amendat sau reţinut, primeşti un fel de abonament din partea Jandarmeriei, şi vei fi reţinut iar şi iar, indiferent de ceea ce faci sau spui. Arbitrar este pretextul pentru care un cetăţean este reţinut, dar ne uităm probabil la o agendă calculată când vine vorba despre persoana vizată. Asta ne conduce la presupunerea justificată că unii protestatari activi sunt vizaţi de Jandarmeria Română şi vor fi amendaţi sau reţinuţi de îndată ce au apărut la o manifestaţie publică", scriu cei de la Passport Productions.

Potrivit Passport Productions şi Evoluţie în Instituţie, ceea ce fac jandarmii violează grav legislaţia română, europeană şi internaţională.

"Dacă guvernul ar dori să oprească instituirea în mentalul colectiv a sentimentului că întreaga instituţie a Jandarmeriei acţionează violând Constituţia României şi legile Europene, atunci ar trebui să iniţieze de urgenţă o anchetă serioasă a abuzurilor Jandarmeriei începute încă din februarie 2017. Dacă ministrul Carmen Dan şi Împuternicit Inspector General al Jandarmeriei Sebastian Cucoş nu se dedică fără întârziere clarificării situaţiei din 12 mai şi a multelor situaţii recente în care abuzurile forţelor de ordine au fost documentate, atunci nu putem decât să considerăm că întreaga responsabilitate pentru cele petrecute le aparţine", concluzionează autorii filmului.

Reamintim că mii de oameni au protestat pe 12 mai în Piaţa Victoriei, în semn de nemulţumire faţă de "acţiunile antidemocratice ale PSD-ALDE". Protestul a fost însă marcat de incidente, jandarmii conducând şase dintre protestatarii din Piaţa Victoriei la secţia de Poliţie, aceştia fiind amendaţi cu suma totală de 9.100 de lei, potrivit Hotnews.

Amenzile au fost date pentru injurii, tulburarea ordinii publice, împiedicarea forţelor de ordine de a-şi îndeplini obligaţiile şi refuzul de a părăsi manifestaţia la solicitarea forţelor de ordine, precizează Jandarmeria Română.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne