Jaful de la ANRP. Un nou dosar marca DNA la orizont

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus efectuarea urmăririi penale pentru mai multe persoane din cadrul ANRP - instituţia care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist – într-un nou dosar de abuz în serviciu, prejudiciul fiind evaluat la suma de 6.120.237 lei.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mai multe persoane din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, sunt suspectate de aprobarea cu încălcarea dispoziţiilor legii a unui raport de evaluare prin care un teren a fost supraevaluat de trei ori mai mult decât valoarea sa reală, respectiv la suma de 9.492.800 lei.

“La data de 14.10.2008, suspecţii Zaarour Ingrid, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraş Mihnea Remus, Marko Atilla Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin şi Canangiu Constantin-Cătălin, în calitate de preşedinte, respectiv membri au aprobat, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, raportul de evaluare întocmit de suspecta Tudose Doina, evaluator la o societate comercială, pentru un teren care a făcut obiectul unui dosar de despăgubire, deşi se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare”, după cum reiese dintr-un comunicat al DNA.

Pentru a stabili preţul terenului, obiect într-un dosar de despăgubire, în întocmirea raportului de evaluare Tudose Doina ar fi folosit ca metodă de comparare oferte de vânzare speculative publicate on-line, iar nu tranzacţii certe ale unor proprietăţi similare vândute, astfel cum prevăd Standardele Internaţionale de Evaluare, raport care a primit apoi avizul expertului evaluator în cadrul A.N.R.P, Vişoiu Gheorghe, cu toate că nu se respectaseră standardele impuse de lege.

“Astfel, preşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Ingrid Zaarour, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraş Mihnea Remus, Attila Marko Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin şi Canangiu Constantin Cătălin, pe de o parte, şi evaluatorul Vişoiu Gheorghe, aveau obligaţia legală să verifice dacă raportul de evaluare întocmit de Tudose Doina, respectă Standardele Internaţionale de Evaluare în sensul de a folosi, drept comparabile, tranzacţii certe ale unor proprietăţi similare vândute şi nu oferte de vânzare speculative publicate on-line. Din probele administrate a rezultat că aceştia nu au respectat această obligaţie legală, acceptând şi aprobând acordarea de despăgubiri pe baza unui raport de evaluare în care valoarea de piaţă a fost denaturată”, mai arată procurorii.

Terenul în suprafaţă de 1.250 mp a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului, conform ordonanţei procurorilor.

Mai multe persoane s-au prezentat azi la sediul DNA, printre care şi fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu şi fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, ambii negând acuzaţiile care le-au fost aduse la cunoştinţă. Pentru Attila Marko Gabor s-a emis un mandat de urmărire internaţională, acesta fiind cercetat în lipsă.