Jaful de la ANRP. Un nou dosar marca DNA la orizont

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus efectuarea urmăririi penale pentru mai multe persoane din cadrul ANRP - instituţia care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist – într-un nou dosar de abuz în serviciu, prejudiciul fiind evaluat la suma de 6.120.237 lei.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mai multe persoane din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, sunt suspectate de aprobarea cu încălcarea dispoziţiilor legii a unui raport de evaluare prin care un teren a fost supraevaluat de trei ori mai mult decât valoarea sa reală, respectiv la suma de 9.492.800 lei.

“La data de 14.10.2008, suspecţii Zaarour Ingrid, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraş Mihnea Remus, Marko Atilla Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin şi Canangiu Constantin-Cătălin, în calitate de preşedinte, respectiv membri au aprobat, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, raportul de evaluare întocmit de suspecta Tudose Doina, evaluator la o societate comercială, pentru un teren care a făcut obiectul unui dosar de despăgubire, deşi se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare”, după cum reiese dintr-un comunicat al DNA.

Pentru a stabili preţul terenului, obiect într-un dosar de despăgubire, în întocmirea raportului de evaluare Tudose Doina ar fi folosit ca metodă de comparare oferte de vânzare speculative publicate on-line, iar nu tranzacţii certe ale unor proprietăţi similare vândute, astfel cum prevăd Standardele Internaţionale de Evaluare, raport care a primit apoi avizul expertului evaluator în cadrul A.N.R.P, Vişoiu Gheorghe, cu toate că nu se respectaseră standardele impuse de lege.

“Astfel, preşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Ingrid Zaarour, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraş Mihnea Remus, Attila Marko Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin şi Canangiu Constantin Cătălin, pe de o parte, şi evaluatorul Vişoiu Gheorghe, aveau obligaţia legală să verifice dacă raportul de evaluare întocmit de Tudose Doina, respectă Standardele Internaţionale de Evaluare în sensul de a folosi, drept comparabile, tranzacţii certe ale unor proprietăţi similare vândute şi nu oferte de vânzare speculative publicate on-line. Din probele administrate a rezultat că aceştia nu au respectat această obligaţie legală, acceptând şi aprobând acordarea de despăgubiri pe baza unui raport de evaluare în care valoarea de piaţă a fost denaturată”, mai arată procurorii.

Terenul în suprafaţă de 1.250 mp a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului, conform ordonanţei procurorilor.

Mai multe persoane s-au prezentat azi la sediul DNA, printre care şi fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu şi fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, ambii negând acuzaţiile care le-au fost aduse la cunoştinţă. Pentru Attila Marko Gabor s-a emis un mandat de urmărire internaţională, acesta fiind cercetat în lipsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne