Jaful de la ANRP. Kovesi: Dosarele erau la DNA când am preluat mandatul, dar nu se lucra la ele

Jaful de la ANRP - instituţie care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist - este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari din istoria României. Se estimează că prejudiciul adus statului ar putea depăşi nu mai puţin de un miliard de euro.
Laura Codruţa Koveşi la CSM
Laura Codruţa Koveşi la CSM (Epoch Times România)

Dosarele care vizau despăgubirile ilegale acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) existau pe rolul DNA atunci când Laura Codruţa Kovesi a preluat conducerea agenţiei anticorupţie, însă, potrivit procurorului-şef, nu se lucra la ele.

"La momentul preluării mandatului aceste dosare erau în DNA. A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, instrumentat de DNA. Atunci au fost ridicate mai multe dosare de la ANRP. Vă pot spune că nu a umblat nimeni în acele dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au apărut din 2014, pentru că, deşi erau acolo, nu se lucra în ele", a declarat Laura Codruţa Kovesi, într-o emisiune a publicaţiei "Adevărul", citată de Mediafax.

Şefa DNA a explicat că pe parcursul investigaţiilor s-a constatat că, în majoritatea cauzelor, persoanele care au participat la comiterea infracţiunilor sunt aceleaşi, explicând totodată că procurorii DNA investighează încă 200 de dosare de despăgubiri asupra cărora există suspiciuni.

"Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare o să observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţi şi angajaţii ANRP, sunt aceleaşi persoane. Dacă erai pe locul trei pe listă, la fiecare şedinţă ANRP venea cineva să zică că persoana respectivă e bolnavă şi că are prioritate.

Sunt aceiaşi intermediari şi aceiaşi membri ANRP, în majoritate. Sunt sume de milioane de euro, prejudiciile la stat sunt foarte mari. În prezent, avem de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. E o perioadă de timp limitată, cea în care au fost comise faptele, după înfiinţarea ANRP până în 2011 - 2012", a mai precizat Kovesi.