Jaf la drumul mare? Firea, acuzată că foloseşte bugetul primăriei ca pe puşculiţa de partid a PSD

"Doamna primar Firea, încetaţi să folosiţi bugetul Primăriei Capitalei ca pe puşculiţa de partid a PSD", a fost mesajul transmis de franţuzoaica Clotilde Armand, de la USR, care reclamă o posibilă deturnare a fondurilor pentru sănătate.
Clotilde Armand
Clotilde Armand (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. La scurt timp după ce Clotilde Armand a semnalat alocările suspecte pentru achiziţiile aprobate de Consiliul General controlat, potrivit franţuzoaicei, de majoritatea PSD-ALDE-PMP, Primăria Capitalei a reacţionat printr-un comunicat de presă şi a precizat că este vorba de o eroare materială şi că suma alocată pentru acel echipament informatic este de fapt de 5.900 de lei, nu de 5,9 milioane de lei, iar panoul de radioprotecţie trecut în proiectul de hotărâre cu suma de 15,5 milioane de lei, ar fi de fapt 15,5 mii lei.

"Totuşi, mă întreb dacă doamna Firea ştie ce a votat? În proiectul de rectificare votat de Consiliul general, spitalul Carol Davilla primeşte suma de 35,9 milioane de lei. Conform matematicii pe care am învăţat-o eu în şcoala primară, fără acele achiziţii bugetul alocat spitalului ar fi cu 21 de milioane de lei mai mic.

Poate doamna Firea şi majoritatea PSD funcţionează după alte reguli matematice. Oricum, astfel de erori materiale nu s-ar produce dacă Primăria Capitalei ar face ceea ce-i solicităm de foarte multă vreme, să ne pună la dispoziţie spre verificare propunerile de alocări financiare în fişierele originale Excel înainte ca acestea să fie votate în Consiliu.

De asemenea, această eroare nu s-ar fi produs dacă majoritatea PSD-ALDE-PMP nu ar fi fost aşa grăbită să voteze fără dezbatere aceste propuneri pentru a masca alocările dubioase. Mie mi se pare că singura eroare materială sunteţi chiar dumneavoastră, doamnă Firea!", a declarat Clotilde Armand.

* * *

La ultima şedinţă de Consiliu General a fost aprobată o rectificare bugetară prin care s-au alocat unui număr de 14 spitale, sume suplimentare de 130 de milioane de lei. Deşi în aparenţă este un lucru bun, cei de la Uniunea Salvaţi România suspectează că avem de-a face cu un jaf de proporţii al bugetului public şi al banilor alocaţi pentru sănătate.

"Faptul că se alocă bani către sănătate nu poate decât să ne bucure, însă felul în care s-a făcut această alocare bugetară ne duce cu gândul la un jaf de proporţii al bugetului public şi al banilor alocaţi pentru sănătate", a declarat vineri, pe contul său de Facebook, consilierul local Clotilde Armand.

Pentru a-şi argumenta poziţia, reprezentanta USR a dat un "exemplu strigător la cer": din cei aproape 36 de milioane de lei alocaţi pentru spitalul de nefrologie dr. Carol Davilla – 5,9 milioane de lei sunt alocaţi pentru un sistem Fortigate 100D. Este vorba de un sistem de securitate pentru reţelele informatice, care poate fi achiziţionat pe Amazon pentru suma de… 1.450 de dolari.

"Poate ne lămuresc cei care au întocmit această propunere de rectificare bugetară ce ştie să facă în plus acel echipament achiziţionat de merită plătit o sumă de 1.000 de ori mai mare decât preţul pieţei. Asemenea neruşinare în jefuirea banului public trebuie să înceteze!

Doamna primar Firea, încetaţi să folosiţi bugetul Primăriei Capitalei ca pe puşculiţa de partid a PSD. Această deturnare a fondurilor pentru sănătate este o adevărată crimă, pentru care mai devreme sau mai târziu, cei responsabili vor fi traşi la răspundere", a subliniat Clotilde Armand.