Ivan: Transferurile din România către firmele de offshore se ridică la peste 40 de miliarde de euro

Eurodeputatul Cătălin Ivan pledează pentru interzicerea în România a acţiunilor la purtător, atât în relaţiile comerciale normale, cât şi în cazul companiilor care fac afaceri cu statul.
Conferinţă de presă la sediul PSD susţinută de Cătălin Ivan, purtător de cuvânt
Conferinţă de presă la sediul PSD susţinută de Cătălin Ivan, purtător de cuvânt (Epoch Times România)

În România există nu mai puţin de 384 de firme cu acţiuni la purtător şi toate lucrează cu statul, a atras atenţia vineri, în cadrul unei dezbateri pe această temă, europarlamentarul Cătălin Ivan.

"De-a lungul ultimilor zece ani de zile niciuna nu a avut sincope, adică să meargă mai bine sau mai prost, în condiţiile în care la guvernare au fost toate partidele din spectrul politic, ceea ce înseamnă că relaţia dintre ele este dincolo de politica unui partid sau ideologia unui partid", a declarat Ivan, citat de Agerpres.

Deputatul european a subliniat că, "într-o economie în care oamenii nu îşi asumă activitatea pe care o depun, e cel puţin periculos din toate punctele de vedere".

"Dau un exemplu aleatoriu. Sunt preşedinte de Consiliu Judeţean şi privatizez o firmă din subordine, o dau unor prieteni, o transform înapoi în acţiuni la purtător iar prietenii îmi dau fizic acţiunile, şi mi le pun în sertar eu mie. Pot să îmi dau mie contracte, firmei mele fără ca nimeni să poată face legătura între firma respectivă şi mine. Sigur, de-a lungul vieţii drumurile noastre se intersectează, pentru că eu am nevoie de banii pe care mi-i dau. Atunci îmi garantez nişte împrumuturi pe care poate nu le mai plătesc niciodată, beneficiez de tot felul de servicii din partea firmei respective, dar niciodată nu iau bani fizic din firma respectivă, ca să nu urmărească nimeni banii pe principiul 'follow the money' şi să ajungă la mine. Este un mod de lucru care se practică", a precizat Ivan.

Potrivit europarlamentarului, transferurile din România către firmele de offshore se ridică la peste 40 de miliarde de euro.

"Fenomenul există. Suspiciunile sunt reale. Este evident pentru toată lumea că avem câţiva foarte bogaţi şi majoritatea averilor din România sunt făcute din contracte cu statul. Este evident şi că avem o populaţie tot mai săracă. Această diferenţă nu poate fi acoperită dacă bugetul României nu se însănătoşeşte şi pe parte de venituri şi pe parte de cheltuieli", a punctat Ivan.

Discuţiile pe tema acţiunilor la purtător, care oferă o anonimitate cvasitotală proprietarilor, au explodat în spaţiul public după ce jurnaliştii de la RISE au prezentat un raport din care reiese că celebra firmă din Teleorman, Tel Drum, e deţinută, prin acţiuni la purtător, chiar de liderul PSD Liviu Dragnea (care neagă evident acuzaţia).