Ivan, pe divan: avion de vânătoare Su-24 s-a apropiat ”provocator” de distrugătorul american din Marea Neagră

Avioanele de război ruseşti pe aeroportul din Crimeea.
Avioanele de război ruseşti pe aeroportul din Crimeea. (captură youtube.com)

Un avion rusesc de vânătoare s-a apropiat în repetate rânduri la o altitudine joasă de distrugătorul Statelor Unite, Donald Cook, staţionat în Marea Neagră pentru menţinerea păcii, determinând Pentagonul să denunţe acţiunile ”provocatoare” ale Rusiei survenite pe fondul tensiunilor din Ucraina.

”Această acţiune neprofesională şi provocatoare a Rusiei este inconsistentă cu protocoalele şi acordurile anterioare cu privire la interacţiunile între armatele noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Avionul rusesc Su-24, sau Fencer, a efectuat 12 treceri la o altitudine joasă în apropierea navei USS Donald Cook, un distrugător aflat în Marea Neagră de la 10 aprilie, a declarat Warren.

Incidentul a durat 90 de minute şi s-a desfăşurat în după amiaza zilei de sâmbătă, când nava americană se afla într-o patrulă prin apele internaţionale din Marea Neagră, spunea Warren.

Donald Cook se află acum staţionat în portul din Constanţa.

Avionul rusesc, acompaniat de un alt avion Fencer ce nu s-a apropiat de nava americană, n-a răspuns încercărilor de a comunica efectuate de către echipa de pe Donald Cook.

Oficialii de la Pentagon nu au discutat incidentul cu guvernul rus.

”Îmi vine greu să cred că doi piloţi ruşi ar lua o astfel de decizie pe cont propriu”, a adăugat Warren.

Tensiunile dintre Moscova şi Washington s-au intensificat în ultimele săptămâni din cauza crizei din Ucraina, unde grupările paramilitare afiliate Rusiei continuă să atace sediile guvernamentale.

”Am văzut că ruşii se comportă neprofesionist şi încalcă normele internaţionale în Ucraina de câteva luni. Aceste acţiuni provocatorii nu vor face nimic pentru a detensiona situaţia din Ucraina”, a declarat Warren.