Ivan Patzaichin promovează prima ediţie a Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle de la Tulcea

Ivan Patzachin a promovat joi prima ediţie a Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, la standul Rowmania de la Târgul Dunărea Dunărea şi Delta din cadrul Romexpo, care se va avea loc la Tulcea în perioada 2-4 septembrie 2011.

Festivalul este parte al proiectului Rowmania, lansat de multiplul campion de canoe prin intermediul asociaţiei sale "Ivan Patzaichin - Mila 23" în primăvara acestui an şi care are printre obiective crearea de trasee acvatice cu infrastructura specifică pentru ecoturismul cu barca cu vâsle din Delta Dunării.

Festivalul se va derula pe durata a 3 zile, pe lacul Ciupercă de lângă Tulcea, şi va cuprinde diverse manifestaţii sportive şi culturale, precum competiţia Ivan Patzaichin a bărcilor de pescuit, Turul Internaţional Danubian, care are punct terminus Sfântu Gheorghe, o expoziţie de ambarcaţiuni în jurul lacului Ciupercă, diverse activităţi culturale, concerte şi spectacole.

"Este un festival care va fi mândria celor din zona Tulcei şi va deveni un punct interesant pentru toţi cei care iubesc acest mod de a face mişcare. Îmi va fi greu să concurez cu cei care vor să câştige această competiţie, dar pe 3 septembrie, pe lacul Ciupercă, vom avea şi alte întreceri unde cred că voi participa", a declarat Patzaichin.

Fostul antrenor al lotului de kaiac-canoe i-a sfătuit pe campionii mondiali şi europeni Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi să creadă în visul lor de a deveni campioni olimpici. "Să nu se lase, dacă au un vis, să nu-l compromită. Ca să devii campion olimpic trebuie să fii puternic".

Viceprimarul Tulcei, Andrian Ampleev, se declara încântat că din Tulcea porneşte prima ediţie a acestui festival internaţional. "Tulcea este un oraş multicultural multietnic, cu o tradiţie în tot ce înseamnă construcţia ambarcaţiunilor cu rame, şi iată prin acest proiect se promovează construcţia acestui tip de ambarcaţiuni. Promovarea festivalului este extrem de importantă pentru noi pentru că va întregi zestrea culturală a oraşului de la porţile Deltei".

Grigore Baboianu, guvernatorul rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a salutat proiectul lui Ivan Patzaichin şi a adăugat că în Deltă ar trebui ca principalul mijloc de deplasare să fie barca. "Rezervaţia Delta Dunării ar trebui vizitată numai cu acest gen de ambarcaţiune, Există deja un proiect de hotărâre de guvern privind navigaţia în Delta Dunării, în care noi am propus să se elimine o categorie de bărci cu motor, iar acum avem şi ce să punem în loc. Lucrez în Delta Dunării de 40 ani, ce frumuseţe mai mare, ce linişte mai profundă decât să mergi printre nuferi, sălcii, cu astfel de ambarcaţiune, canotca".

Teodor Frolu, vicepreşedinte al asociaţiei "Ivan Patzaichin - Mila 23", opina că proiectul Rowmania îşi propune în primul rând să deschidă centre de închiriere a bărcilor, un prim pas către redescoperirea unui turism lent, neagresiv, care să permită explorarea Deltei. "Aceste trasee de bărci trebuie privite la fel ca o infrastructură, ca un drum. Asfaltul unui drum care duce într-o zonă turistică ajută acea zonă. Când vorbim de zone naturale, asfaltul nu mai este atât de prietenos, şi atunci trebuie să vii cu un alt gen de infrastructură încât oamenii şi satele din zonă să poată supravieţui din punct de vedere economic. Atunci, aceste trasee de bărci devin o infrastructură prietenoasă, puţin intruzivă, care permite zonelor protejate să se dezvolte. Avem o barcă standard pentru centrele de închiriere, dar încercăm să creăm şi o altă barcă, cu ajutorul unor designeri, să-i zicem de colecţie, care la un moment dat să devină un obiect care reprezintă România, să poată fie com

ercializat internaţional ca un produs de calitate, Dar, suntem încă în faza în care inovăm".