Iurie Leancă: Tiraspolul ignoră faptul că Transnistria este recunoscută ca parte componentă a Moldovei

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Solicitarea aşa-zisului Soviet Suprem al regiunii transnistrene către Moscova privind recunoaşterea regiunii în calitate de stat independent este o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută astăzi la începutul şedinţei Guvernului de Premierul Iurie Leancă, informează Moldpres.

Potrivit Premierului, prin această solicitare Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă şi anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută ca parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali, care participă la procesul de negocieri în formatul 5 2.

“Reiterăm că singura cale de identificare a unei soluţii pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic. Noi suntem deschişi pentru acest dialog”, a specificat Leancă.

Premierul a solicitat partenerilor internaţionali "să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului transnistrean prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

“Urmează să facem un apel către partenerii din Federaţia Rusă, să vină cu o reacţie promtă în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional”, a conchis Leancă.