Iurie Leancă: R. Moldova nu are nicio şansă, atât timp cât judecătorii vor lua decizii arbitrare

„După doi ani de reforme grele, s-a finalizat cu suspendarea asistenţei financiare UE. Îmi pare rău că un guvern e pedepsit pentru o decizie judecătorească”, afirmă Pavel Filip.
Protest la Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată
Protest la Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată (facebook.com/pas)

Vicepremierul moldovean Iurie Leancă susţine că decizia de invalidare a alegerilor de la Chişinău „va costa foarte scump”, iar Rezoluţia Parlamentului European privind suspendarea ajutoarelor financiare pentru Republica Moldova este deja primul preţ plătit. Mai mult, acesta atenţionează că nu e prima oară când din cauza unor judecători se duc pe apa sâmbetei sute de ore de muncă asiduă. „Atât timp cât judecătorii vor lua decizii arbitrare, ţara asta nu are nicio şansă.”

„Şi nu e vorba doar de bani, ci de sprijin politic, care este esenţial în promovarea reformelor. Prima tranşă trebuia să fie deja debursată în conturile ţării noastre, în schimb avem ceea ce avem”, a adăugat vicepremierul.

În opinia lui Iurie Leancă, judecătorii din R. Moldova nu se pot plânge că sunt intimidaţi, fiindcă au toată libertatea garantată de lege şi Constituţie. Sunt inamovibili şi nu pot fi nici măcar traşi la răspundere administrativă (pentru depăşirea vitezei de circulaţie, de exemplu), au salarii bune, au toate condiţiile pentru a lua decizii în baza legii şi a principiilor democratice.

„Acum toată atenţia noastră trebuie să fie concentrată pe armonizarea legislaţiei electorale şi, în mod prioritar, pe reforma justiţiei, inclusiv cu suportul partenerilor din occident. Altfel R. Moldova nu are nici o şansă. Puterea se va schimba, dar problemele vor fi aceleaşi...”, a conchis oficialul.

Premierul Pavel Filip a ţinut de asemenea să sublinieze în context că după doi ani de reforme grele, s-a finalizat cu suspendarea asistenţei financiare. „Îmi pare rău că un guvern e pedepsit pentru o decizie judecătorească.”

Cu toate acestea prim-ministrul nu a ratat ocazia să toarne lumină proastă peste UE: „Mă miră că reprezentanţii UE aici la Chişinău m-au bombardat ca să intervin să schimbăm decizia judecătorească. Nu cred că se încadrează în noţiunea valorilor europene.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe