Iurie Leancă: Noul Cod al Educaţiei reprezintă o abordare modernă

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la Conferinţa anuală a pedagogilor din municipiul Chişinău, în cadrul căreia a vorbit despre măsurile luate de Guvern pentru a spori calitatea studiilor şi a consolida rolul pedagogilor în acest proces, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

„Timp de ani buni, educaţia a fost pusă pe plan secundar în ţara noastră, iar reformele - atât de necesare pentru acest domeniu - întârziau să fie promovate. Lucrurile au luat o turnură pozitivă şi în ultimul timp întreg sectorul - şi, în special, cadrele didactice, care reprezintă forţa motrice a progresului în învăţământ - au revenit în centrul atenţiei Guvernului şi a întregii societăţi”, a declarat Iurie Leancă.

„Nu spun aceste cuvinte din considerente de curtoazie, ci pentru că educaţia, într-adevăr, a devenit o prioritate naţională în Republica Moldova. Sporirea calităţii educaţiei este cea mai sigură cale de a mişca ţara înainte şi de a edifica un viitor european. Împreună, trebuie să ne asigurăm că fiecare lecţie, fiecare activitate şcolară contribuie la creşterea unor tineri care nu doar îşi pot găsi un loc de muncă, dar care pot crea noi locuri de muncă şi pentru alţii”, a menţionat Prim-ministrul.

Potrivit Premierului, noul Cod al Educaţiei reprezintă o abordare modernă, având ca scop îmbunătăţirea calităţii studiilor în toate instituţiile de învăţământ. Iar noua metodologie de finanţare în bază de cost standard per elev permite şcolilor să investească în modernizare. Şeful Executivului a accentuat că ştie din propria experienţă ce presupune munca unui pedagog, tatăl său fiind, toată viaţa, profesor şcolar. Totodată, el i-a îndemnat pe profesori să contribuie la modernizarea sistemului de educaţie, pentru a asigura un viitor demn copiilor şi ţării.

În discursul său, şeful Executivului a amintit că, pe parcursul anului curent, au fost renovate 27 de grădiniţe, iar 896 de instituţii preşcolare au fost dotate cu materiale didactice. În plus, grantul în valoare de 20 de milioane de euro, oferit de Guvernul României, va permite autorităţilor să investească în continuare în instituţiile preşcolare. Premierul a menţionat, totodată, că are loc şi modernizarea şi renovarea instituţiilor de învăţământ secundar-general. Astfel, în următorii patru ani vor fi renovate circa 90 de instituţii, iar lucrările de construcţie pentru primele cinci dintre ele vor începe până la sfârşitul lui 2014. Tot în anul curent vor fi operate creşteri, în valoare de circa 20 la sută, ale salariilor angajaţilor din domeniul educaţiei.