Iurie Leancă: după parafarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova trebuie "...să-şi facă tema pentru acasă"

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, consideră că după parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru R.Moldova "lucrul cel mai important este să-şi facă tema pentru acasă", pentru a semna actul parafat cel târziu în toamna anului 2014. Potrivit "Infotag", premierul a declarat aceasta vineri, într-o conferinţă de presă de totalizare, susţinută la Vilnius. Oficialul a recunoscut faptul că refuzul Ucrainei de a semna Acordul de Asociere va avea repercusiuni asupra situaţiei din întreaga regiune.

"Pentru noi este important că Ucraina şi-a declarat ataşamentul faţă de cursul de integrare europeană. Preşedintele Ianukovici a declarat că Ucraina are nevoie de timp suplimentar pentru semnarea acordului de asociere. În acelaşi timp, cel mai mult va depinde de ceea ce noi vom face acasă. Este important să promovăm reforma justiţiei, a procuraturii, să obţinem micşorarea nivelului corupţiei, liberalizarea economiei. Eu cred că succesul nostru depinde în proporţie de 80 la sută de noi înşine, de faptul cum ne vom face tema pentru acasă", a subliniat premierul Leancă.

Vorbind despre contextul regional a dat exemplu fosta Republică Iugoslavă.

"Slovenia demult este membră a UE, Croaţia a aderat anul acesta, alte ţări doar se pregătesc pentru acest proces. Aşa şi noi trebuie să ne punem în faţă un ţel şi să muncim pentru a-l atinge. Toţi înţeleg că integrarea europeană este alegerea noastră de bază. Partenerii europeni sunt gata să ne susţină în aceasta, dar foarte multe depind de noi înşine", a spus premierul.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor despre ulterioarele sarcini în procesul de integrare europeană, oficialul a propus "întâi să îndeplinim ceea ce ne-am propus".

"Sunt diferite situaţii. În special, pentru adoptarea din partea UE a liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova nu este cel mai favorabil moment. Totuşi, nu avem dubii că această sarcină va fi îndeplinită. Uneori se întâmplă că ceea ce astăzi părea inaccesibil, mâine poate deveni o realitate. Şi vorbesc la modul pozitiv", a menţionat Leancă.

Vorbind despre viitoarele sarcini, deputatul a specificat că acestea vor fi stabilite în cadrul dialogului Chişinău-Bruxelles deja după alegerile, care anul viitor vor avea loc şi în parlamentul Republicii Moldova şi în Parlamentul European.

"Avem viziuni pe viitor. Este important să păstrăm cursul, iar procesul de integrare europeană este unul permanent. Am trecut o etapă, trecem în următorul, iar în linii generale acesta este un proces amplu care va ocupa nu doar un an", a declarat Iurie Leancă.

Oficialul a subliniat că "există premise pentru a îndeplini tema pentru acasă cu succes".

"Şi le vom folosi", a subliniat premierul Răspunzând la întrebarea cu privire la posibilităţile includerii Transnistriei în Zona de Liber Schimb cu UE, diplomatul a spus că "în această direcţie urmează de muncit intensiv".

"Vom comunicat activ cu administraţia Transnistriei, pentru a-i convinge că Zona de Liber Schimb la care Moldova va adera în septembrie 2015, va influenţa benefic şi agenţii economici din regiunea Transnistreană. Avem timp pentru ai convinge, precum şi argumente", a spus Iurie Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe