Iurie Leancă doreşte să depună cerere de aderare la UE în 2015

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

După ce liderul PD Marian Lupu şi deputatul PLDM Valeriu Streleţ au declarat că nu se vor grăbi să depună cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iată că Iurie Leancă declară contrariul, ceea ce denotă că în interiorul alianţei există contradicţii referitor la depunerea acestei cererii pentru aderarea la UE.

Liderul PD, Marian Lupu, consideră că Moldova ar trebui să mai zăbovească cu aderarea la UE, să nu se grăbească să depună cerea prea repede, ca să nu fie refuzaţi. Tot de aceeaşi părere pare a fi şi Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, spunînd că cererea ar trebui depusă atunci când UE va fi pregătită s-o examineze pozitiv.

Totuşi, nu toţi membrii alianţei au aceeaşi opinie. Iurie Leancă, primul ministr al R.Moldova şi deputat PLDM, nu vrea să renunţe la cele afirmate în vara anului 2014, când se arăta ferm convins că în a doua jumătate a anului 2015 Moldova va depune cerere de aderare la UE.

„Eu nu m-am răzgândit pentru nicio clipă. Astăzi noi ştim foarte bine că încă nu corespundem acestor elemente tehnice. Avem însă obiective clare pe dimensiunea reformelor, în special în domeniul justiţiei. Anul acesta abia începe, astfel încât avem suficient timp pentru a lansa din primele zile ale noii guvernări acest proces de reformare”, a declarat Iurie Leancă pentru Deschide.md.

Replica lui Marian Lupu nu s-a lăsat mult aşteptată: „Eu pe aceşti colegi super optimişti aş vrea să îi întreb: ce se întâmplă mai departe? Cel mai probabil scenariu este că, la o distanţă de o lună sau două, primim răspuns negativ. Al doilea scenariu, e că respectiva solicitare rămâne pe poliţe ani şi ani la rând.”

Şi să nu uităm de faptul că, în 2014, nu doar premierul Iurie Leancă, dar şi preşedintele RM, Nicolae Timofti, şi ministrul de Externe, Natalia Gherman, au declarat de mai multe ori că în 2015, Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE.