Iuliana Cantaragiu: Nu există certitudinea că Ucraina va renunţa la planurile sale privind Nistrul

Deşi premierul moldovean, Pavel Filip, încearcă să ”calmeze spiritele în R. Moldova” dând asigurări că cele şase hidrocentrale ucrainene pe râul Nistru nu vor fi construite, Iuliana Cantaragiu a menţionat că nu există nicio certitudine în acest sens.
Iuliana Cantaragiu, experta Asociaţiei Obşteşti „Centrul Naţional de Mediu”
Iuliana Cantaragiu, experta Asociaţiei Obşteşti „Centrul Naţional de Mediu” (europalibera.org)

Ca urmare a ratificării de către Kiev a Acordului de la Roma care vizează bazinul râului Nistru în lipsa unui studiu de impact şi fără acordul Republicii Moldova, construcţia în cascadă a încă şase centrale hidroenergetice pe râul Nistru de către partea ucraineană „nu se poate întâmpla”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, în şedinţa în care a fost aprobată Comisia mixtă moldo-ucraineană.

În context, experta Asociaţiei Obşteşti „Centrul Naţional de Mediu” Iuliana Cantaragiu, membră a Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecţia bazinului fluviului Nistru din partea Republicii Moldova, a menţionat că, în pofida declaraţiilor făcute de premierul Filip, nu există o certitudine în acest sens, specificând că oricum subiectul acesta încă este parte a discuţiilor, iar această comisie nicidecum nu dă certitudinea că Ucraina renunţă la planurile sale.

”Această comisie a fost creată în contextul unui acord care a fost semnat în 2012, la Roma, între Ucraina şi Moldova referitor la colaborarea în domeniul protecţiei dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru. Respectiv, acordul a fost ratificat imediat atunci după semnare de către partea moldavă, însă Ucraina a ratificat abia cinci ani mai târziu, abia în vara anului trecut şi urma, în baza acelui acord, să fie creată o comisie mixtă, un comitet bazinal, ca să zic aşa”, a explicat Iuliana Cantaragiu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totuşi, experta consideră că planurile Ucrainei de extindere a acestor hidrocentrale vor fi subiect de discuţie în cadrul comisiei, însă la momentul actual nu se poate spune absolut deloc cu certitudine că Ucraina renunţă la planurile sale.

Cât despre declaraţia fermă a premierului, Iuliana Cantaragiu a precizat că acesta „pur şi simplu, probabil, vrea să calmeze spiritele în Moldova şi asta-i tot”. Iar aşa-zisele „diferite speculaţii” la care s-a referit Filip nu sunt nici pe departe speculaţii, ci mai degrabă ”sunt temeri foarte reale pe care le ridică atât societatea civilă din Republica Moldova, cât şi cetăţenii şi nu trebuie să ne relaxăm în acest sens”.

Totodată, experta a subliniat că această Comisie mixtă moldo-ucraineană poate să recomande să nu fie construită cascadă de hidrocentrale, ca urmare a ”acelui studiu atât de mult promis şi anul trecut, şi anul acesta în mod repetat de evaluare a impactului asupra mediului”. Totuşi, până la urmă, oricum Ucraina, de exemplu, cu acordul tacit al Guvernului Republicii Moldova, ar putea să continue construcţia, ”poate exista şi un asemenea scenariu”.

În calitate de membră a Platformei societăţii civile de monitorizare a Acordului de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, în cadrul şedinţei din luna martie de la Bruxelles, Iuliana Cantaragiu a observat că circa o treime, zece puncte din Declaraţiea comună includ diferite recomandări către Guvernul Republicii Moldova pe acest aspect. Mai mult decât atât, aceasta a rămas uimită de faptul că acest subiect nu este nou, fiind cunoscut în Uniunea Europeană, doar că, deocamdată, ”stau aşa mai mult în fază de monitorizare a situaţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe