Italia suspendă vaccinul antigripal Fluad de la Novartis după 4 decese

(Captură Foto)

Italia a suspendat utilizarea a două loturi din vaccinul antigripal Fluad produs de firma elveţiană Novartis după ce 4 persoane au murit la scurt timp după primirea medicamentului.

Agenţia Italiană de Farmacologie (AIFA) a declarat că suspendarea vaccinului Fluad este o măsură de precauţie şi că se desfăşoară teste pentru a se determina dacă există o legătură între cele 4 decese suspecte şi medicamentul elveţian.

Cele patru persoane care au decedat au fost două femei şi doi bărbaţi cu vârste cuprinse între 67 şi 87 de ani.

Fluad este un vaccin antigripal acordat celor în vârstă şi a fost aprobat în 1997.

Într-o declaraţie, AIFA a susţinut că în acest punct nu este clar dacă există o relaţie cauzală sau vreo legătură cu vaccinarea.

„O imagine completă va fi formată doar după analizarea integrală a celor decedaţi, incluzând sănătatea lor, vârstele şi afecţiunile de care ar fi suferit”, a mai spus AIFA.

O analiză a celor două loturi de vaccin aflate în discuţie a confirmat că ele se conformează cu toate standardele de producţie şi calitate, a spus Novartis.

Fluad a fost supus unor teste clinice la care au participat peste 70.000 de pacienţi, a declarat compania, adăugând că vaccinul este folosit din 1997 şi în perioada care s-a scurs până în prezent peste 65 milioane de doze au fost administrate cu succes în jurul lumii.

Asociaţia italiană a consumatorilor Codacons a lansat un apel către ministrul Sănătăţii să suspende campaniile în favoarea vaccinării, dar AIFA a insistat asupra faptului că vaccinurile sunt „un mijloc preţios şi de neînlocuit pentru prevenirea gripei sezoniere.”

„Trebuie să ne asigurăm ca numărul oamenilor vaccinaţi să nu scadă. Trebuie să avem încredere în vaccinuri”, a precizat responsabilul AIFA Sergio Pecorelli, adăugând că în fiecare an 8.000 de persoane mor din cauza gripei sezoniere.