Italia: Partidul Liga plănuieşte un recensământ al comunităţii rome. Posibile deportări

Matteo Salvini a anunţat un recensământ privind comunitatea romilor. În timp ce romii consideraţi a fi cetăţeni străini ar putea fi deportaţi, romilor italieni li se va permite să rămână.
Matteo Salvini
Matteo Salvini (Getty Images)

În timpul unei sesiuni televizate cu întrebări şi răspunsuri, ministrul de Interne, Matteo Salvini, a anunţat intenţia de a crea un “registru” al comunităţii rome.

Liderul partidului italian de extremă dreapta Liga a afirmat că proiectul urmăreşte să studieze situaţia generală a romilor din Italia, şi nu să identifice şi să ţină evidenţa romilor individuali, relatează Deutsche Welle.

Recensământul ar avea ca urmări deportarea romilor care se află ilegal în Italia, a susţinut Salvini, adăugând: “În ceea ce priveşte romii italieni, din păcate, trebuie să îi ţinem în ţară”.

Salvini a declarat canalului de televiziune regională TeleLombardia că un recensământ va permite autorităţilor să vadă “cine şi cât de mulţi” romi sunt în Italia.

“Am cerut Ministerului [de Interne] să pregătească un dosar cu privire la problema romilor în Italia”, a declarat Salvini, adăugând că situaţia actuală privind romii – unii dintre ei preferând să fie numiţi ţigani – este “haotică”.

Salvini a făcut comentariile ca răspuns la întrebările venite de la intervievatorii postului TeleLombardia şi a membrilor publicului care s-au plâns de imigranţi, s-au referit la infracţiuni şi la arestarea unui număr de femei rome care au buzunărit la gara centrală din Milano.

Ulterior, Salvini a precizat că principala intenţie este de a proteja copiii romi “cărora nu li se permite să meargă la şcoală din cauza celor care preferă să îi expună unei vieţi infracţionale”.

Comentariile televizate ale ministrului de Interne au atras reproşuri din partea unor parlamentari ai opoziţiei, care au atras atenţia asupra unui recensământ al evreilor realizat în timpul perioadei fasciste a lui Benito Mussolini.

În comentarii precedente, Salvini a cerut ca taberele de romi să fie distruse cu buldozerele şi a acuzat că unii membri a comunităţii de romi preferă să comită infracţiuni în loc să muncească.

Comunitatea de romi din Italia, care are între 130.000 şi 170.000 de membri, include mulţi romi din România şi fosta Iugoslavie. Un sondaj din 2015, realizat de Pew Research, a descoperit că 86% dintre italieni au puncte de vedere nefavorabile în privinţa romilor.

Partidul Liga formează împreună cu Mişcarea Cinci Stele un guvern de coaliţie populist. În calitate de ministru de Interne, Salvini a urmărit o politică dură privind imigraţia de când a ajuns la putere. Săptămâna trecută, el a refuzat intrarea în porturile Italiei a ambarcaţiunii Aquarius care avea la bord peste 600 de imigranţi salvaţi din largul coastei Libiei.