Italia oferă Libiei nave şi echipamente pentru a intercepta imigranţi în Mediterană

Italia a declarat că va dona un număr suplimentar de nave şi echipamente pentru a ajuta paza de coastă libiană să intercepteze în Mediterană imigranţii care doresc să ajungă în Europa.
Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei
Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Roma a anunţat luni seară că va trimite două nave, şalupe, echipamente, vehicule şi alte materiale pentru a ajuta autorităţile maritime libiene să îşi dezvolte capacitatea de a face faţă imigraţiei ilegale.

Noul guvern al Italiei doreşte ca imigranţii care urmăresc să ajungă în Europa şi care sunt găsiţi în ambarcaţiunile plecate din Libia să fie returnaţi în ţara nord-africană, în loc să le permită să ajungă în Europa, potrivit Deutsche Welle.

În ultimele săptămâni, Italia a refuzat să primească în porturile sale câteva ambarcaţiuni umanitare care aveau la bord imigranţi salvaţi din Mediterană.

Guvernul italian a negat că în Libia situaţia este prea periculoasă pentru imigranţi.

Anunţul Romei a fost făcut pe fondul unor rapoarte care susţin că 63 de imigranţi au fost daţi dispăruţi după ce o barcă s-a scufundat în largul coastei Libiei. Un purtător de cuvânt al Marinei libiene a declarat pentru AFP că 41 de imigranţi care purtau veste de salvare au fost ridicaţi din mare. Potrivit supravieţuitorilor, la bord s-ar fi aflat 104 persoane când barca s-a răsturnat la aproximativ 50 km est de Tripoli.

Planul italian împotriva imigraţiei ilegale

“Planul Salvini”, numit după ministrul italian de Interne Matteo Salvini, a fost conceput în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni între oficiali italieni şi libieni cu scopul de a “întări de urgenţă” forţele libiene care luptă împotriva imigraţiei ilegale, potrivit agenţiei italiene de ştiri ANSA.

În cadrul unei întâlniri a partidului de extremă dreapta Liga, care a avut loc duminică, Salvini a cerut crearea unei alianţe la nivel european împotriva “imigraţiei în masă”. El a precizat că “decizia de a deschide sau închide porturile este luată de ministrul de Interne”.

Italia a oferit Libiei patru nave anul trecut, dar resursele ţării africane nu sunt corespunzătoare pentru interceptarea imigranţilor.

Sosirile de imigranţi în Europa au scăzut cu 96% începând cu 2015, când sute de mii de persoane au ajuns în Europa din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe