Italia dispusă să cheltuie 17 miliarde de euro pentru a salva două bănci problematice

Guvernul italian a declarat că va cheltui aproximativ 17 miliarde de euro pentru a salva două bănci lovite de datorii - Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza (BPVI). Comisia Europeană a aprobat imediat planul.
(Captură Foto)

Ministrul italian de Finanţe Pier Carlo Padoan a declarat că guvernul de la Roma ar putea plăti aproximativ 17 miliarde de euro pentru a salva Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza (BPVI), deşi costul imediat va fi puţin peste 5 miliarde de euro.

Aproximativ 4,8 miliarde de euro vor fi alocate pentru “menţinerea capitalizării” băncii de retail Intesa Sanpaolo, care va prelua activele “bune” ale celor două bănci. O altă sumă de 400 milioane de euro va fi pusă deoparte ca “garanţie” pentru Intesa.

Comisia Europeană a aprobat rapid proiectul. “Comisia Europeană a aprobat, conform normelor UE, măsurile italiene de facilitare a lichidării BPVI şi Veneto Banca pe baza legislaţiei naţionale pentru insolvenţă”, susţine o declaraţie publicată duminică de organul executiv al Uniunii Europene.

Restul banilor – aproximativ 12 miliarde în garanţii – vor fi folosiţi pentru a acoperi o gaură imensă în finanţele celor două bănci - Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza – ce a fost provocată de credite neperformante.

Pentru a linişti clienţii băncilor, Padoan a declarat că luni vor avea loc “operaţiuni normale la ghişee”. De asemenea, el a insistat că unele dintre costuri ar putea în cele din urmă să fie recuperate.

Garanţie împotriva dezordinii

Premierul italian Paolo Gentiloni a apărat acţiunea guvernului său, susţinând că un eşec “dezordonat” al celor două bănci ar putea periclita recuperarea economică lentă a Italiei. El a precizat că mişcarea, decisă la o întâlnire de Cabinet în cursul zilei de duminică, urmăreşte mai mult să ajute deţinătorii conturilor şi deponenţi decât angajaţii băncilor. Aproximativ 3.500 până la 4.000 de angajaţi bancari şi-ar putea pierde locurile de muncă dacă cele două bănci îşi declară falimentul.

Vineri seară, Banca Centrală Europeană a tăiat fondurile pentru cele două bănci, care s-au chinuit cu credite restante.

Zona euro – alcătuită din 19 state membre – îşi exprimase anterior neliniştea cu privire la creditele riscante aflate pe registrele contabile ale unor bănci italiene, o problemă pe care guvernul de la Roma afirma că a încercat să o adreseze.

La începutul acestei luni, autoritatea UE pentru antitrust a aprobat salvarea celei de-a treia şi celei mai vechi bănci italiene, Monti dei Paschi di Siena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie