Italia are un nou preşedinte - Sergio Mattarella

Parlamentul italian voteaza viitorul preşedinte al Republicii.
Parlamentul italian voteaza viitorul preşedinte al Republicii. (Franco Origlia / Getty Images)

Un judecător al Curţii Constituţionale şi cunoscut politician de centru-stânga, Sergio Mattarella, a fost ales sâmbătă preşedinte al Italiei, după trei runde de vot neconcludente în această săptămână informează Reuters.

În timp ce buletinele de vot au fost numărate cu voce tare în Camera Deputaţilor, cei 1009 parlamentarii şi funcţionarii regionali cu drept de vot au izbucnit în aplauze când numele lui Sergio Mattarella, candidatul lui Renzi, a depăşit pragul de 505 voturi necesare, acesta devenind astfel al 12-lea preşedinte al Italiei de la al Doilea Război Mondial.

Deşi numărătoarea nu a fost finalizată, Mattarella, care este puţin cunoscut de majoritatea italienilor, a atras un sprijin parlamentar larg, câştigând mai mult de 650 de voturi.

Mattarella urmează să fie învestit săptămâna viitoare pentru o perioadă de şapte ani, preluând oficial postul de la Giorgio Napolitano în vârstă de 89 de ani, care a demisionat la începutul acestei luni.

În Italia, preşedintele deţine puteri mari în momente de instabilitate politică, lucru des întâlnit în Italia, acesta putând să dizolve parlamentul, să ceară alegeri şi să aleagă prim-miniştri.

În vârstă de 73 de ani, Mattarella, originar din Sicilia, este un fost ministru rezervat, dar care vorbeşte direct, a cărui carieră politică a început după ce fratele său, Piersanti, a fost împuşcat mortal de către mafia siciliană în 1980.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe