Istoria antică a produselor de înfrumuseţare, într-o expoziţie în Tarragona

Machiaj fantezie realizat de Raluca Florea Nuţ.
Machiaj fantezie realizat de Raluca Florea Nuţ. (Cocografic & Raluca Florea Nuţ)

Încă din antichitate, oamenii au fost interesaţi de aspectul fizic, de îngrijirea corpului şi de igiena personală. Îndeosebi femeile, dar şi bărbaţii au încercat să-şi îmbunătăţească aspectul personal, utilizând diverse produse naturale. Produsele cosmetice, uleiurile parfumate, măştile pentru ochi şi faţă, meşele şi perucile, datează toate din timpuri îndepărtate.

La Muzeul de Arheologie din Tarragona a fost prezentată o expoziţie care s-a bucurat de mult succes, intitulată "Istoria produselor cosmetice şi a frumuseţii datează din antichitate". Cuprinde patru secţiuni: îngrijirea corpului (unguente şi parfumuri), părul, machiaje şi bijuterii, iar exponatele prezentate înfăţişează mijloace de înfrumuseţare a oamenilor de-a lungul timpului.

Fiecare cultură şi-a construit propriile idei despre frumuseţe. De exemplu, pentru greci, estetica şi etica erau interconectate, iar imaginea frumuseţii ideale era reprezentată de seducătoarea zeiţă Afrodita.

Colecţia conţine piese ca mozaicul celor Trei Graţii, Venus de Empuries sau sculptura excepţională în bronz a unei femei romane din epoca flaviană, ce reprezintă un exemplu de coafură de epocă. Acest model de coafură ajunge să se impună ca modă în Imperiul Roman, datorită Flaviei Iulia, fiica lui Titus. Alături de acest model se poate vedea o coafură realizată pe o perucă, de echipa creativă a peruchierei Raffel Pages, care a prezentat câteva piese, din cele 7.000 pe care le deţine în Muzeul Perucilor.

Surprinzător, găsim şi o sculptură punică cu un piercing din sec. IV-III î. Hr., precum şi o cutiuţă ce conservă în interior resturi cosmetice, şi o spatulă de extragere a piercigului. Produsele au fost analizate la Universitatea Autonomă din Barcelona. Acestea erau formate din produse minerale şi elemente organice, ca extracte din plante, pigmenţi şi grăsime animală.

Expoziţia cuprinde, de asemenea, piese moderne: o scenă de baie din secolul al XX-lea, o colecţie de sticluţe de parfum a maestrului René Jules Lalique.

Printre altele, aflăm că în antichitate nu era cunoscut săpunul solid, că epilarea era un obicei pentru bărbaţi şi femei, iar a avea părul lung era ceva normal. Vizitatorii îşi puteau nota anumite reţete şi măşti (pentru ochi, faţă) care se utilizau în Grecia antică pentru înfrumuseţare.

Expoziţia este o bună oportunitate de a admira această trecere în revistă a istoriei frumuseţii, ce reprezintă o atracţie pentru profesionişti din domeniul frumuseţii, dar şi pentru toate persoanele curioase.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.