Istanbul: Măsuri de securitate mai dure la aniversarea protestelor din Parcul Gezi

Forţele de ordine au înăsprit măsurile de securitate în preajma Parcului Gezi din Istanbul, în condiţiile în care marţi a fost marcată, prin proteste şi un marş, cea de-a treia aniversare a protestelor masive anti-Erdogan din 2013. Câţiva manifestanţi au fost arestaţi.
Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti în Istanbul cu ocazia celei de-a treia aniversări a protestelor din Parcul Gezi, 31 mai 2016.
Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti în Istanbul cu ocazia celei de-a treia aniversări a protestelor din Parcul Gezi, 31 mai 2016. (Captură Foto)

Poliţia turcă a arestat marţi mai mulţi activişti şi a impus măsuri de securitate mai severe în Istanbul cu ocazia celei de-a treia aniversări a protestelor împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Protestele reprezintă cea mai mare provocare înfruntată până acum de liderul turc.

Protestele din mai-iunie 2013 au început ca o mişcare pentru oprirea planurilor de restructurare a Parcului Gezi din centrul Istanbulului, dar s-au transformat într-un val naţional de furie împotriva lui Erdogan.

Manifestaţiile s-au calmat în cele din urmă după un răspuns în forţă al poliţiei şi, de atunci, forţele de securitate au reacţionat dur, folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, chiar şi în faţa celor mai mici proteste anti-guvern.

Sute de poliţişti înarmaţi au fost trimişi marţi în Piaţa Taksim de lângă Parcul Gezi, iar accesul oamenilor în centrul pieţei şi în parc a fost interzis pe durata întregii zile, conform unui corespondent AFP.

În ciuda faptului că centrul pieţei a fost împrejmuit cu bariere metalice, sute de activişti ai opoziţiei au organizat în seara zilei de marţi un marş pe strada Istiklal, principalul bulevard din Istanbul pentru cumpărături. Marşul de protest s-a desfăşurat în mare parte paşnic dar poliţia s-a încăierat cu un grup de câteva zeci de persoane care s-a desprins din corpul principal de manifestanţi. Poliţia a efectuat câteva arestări, conform corespondentului AFP.

Proteste similare au avut loc, de asemenea, în capitala Ankara şi în staţiunea sudică Antalya.

Totodată, poliţia a arestat 16 activişti la sediul camerei arhitecţilor din Istanbul, situată în apropierea Palatului Yildiz, construit în perioada otomană. Camera s-a opus modificării Parcului Gezi şi a susţinut intens protestele, conform mass mediei locale. Printre persoanele arestate s-au numărat secretarul general al camerei, Mucella Yapici, şi avocatul Can Atalay, ambii fiind figuri proeminente în mişcarea Gezi. Rapoartele susţin că cei doi nu au respectat un ordin de evacuare. Ulterior, Yapici şi Atalay au fost eliberaţi şi au participat la marşul de pe strada Istiklal.

În timpul protestelor din 2013 au fost ucise opt persoane, iar Erdogan, care la acea vreme era premier, i-a numit pe manifestanţi “huligani”.

A treia aniversarea a protestelor şi arestările recente au avut loc la o zi după ce Erdogan a criticat mass media occidentală pentru că este “oarbă, surdă şi mută” în ceea ce priveşte suprimarea poliţienească a manifestanţilor din Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe