Israelul ucide un soldat spaniol al misiunii ONU de menţinere a păcii în Liban

Vehicule militare israeliene lovite de atacul Hezbollahh in regiunea Shebaa, 28 ianuarie 2015
Vehicule militare israeliene lovite de atacul Hezbollahh in regiunea Shebaa, 28 ianuarie 2015 (MARUF KHATIB/AFP/Getty Images)

În cadrul celei mai semnificative intensificări a tensiunilor dintre Liban şi Israel după războiul israeliano-libanez din 2006, atacurile transfrontaliere cu rachete au provocat moartea unui soldat spaniol din cadrul misiunii ONU de menţinere a păcii în Liban şi moartea a doi soldaţi israelieni.

Grupul militant şiit Hezbollah şi-a asumat răspunderea pentru atacul de miercuri cu rachete anti-tanc asupra unui convoi militar israelian în regiunea contestată Shebaa. În acel atac au murit doi soldaţi israelieni şi au fost răniţi alţii şapte.

Shebaa este o fâşie mică de pământ aflată la intersecţia dintre graniţa libanezo-siriană şi sectorul israelian al Înălţimilor Golan. Teritoriul are aproximativ 11 km lungime şi 2,5 km lăţime.

Hezbollah a declarat că atacul a fost desfăşurat de Brigada Martirilor al-Quneitra – o referinţă la incidentul din sectorul sirian al Înălţimilor Golan unde o lovitură aeriană israeliană a ucis în 18 ianuarie cinci luptători Hezbollah şi un general iranian al Gărzilor Revoluţionare.

De la acel atac, toţi “jucătorii” învecinaţi cu regiunea Shebaa – deja sub presiune deoarece războiul civil sirian vechi de 4 ani se extinde spre zona sensibilă de graniţă – au aşteptat momentul în care Hezbollah va decide să lovească înapoi.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut tuturor părţilor implicate în conflict să exercite maxim de calm şi reţinere, în timp ce Israelul a declarat miercuri Consiliului de Securitate al ONU că va lua toate măsurile necesare pentru a se apăra, după schimbul de focuri dintre militanţii Hezbollah şi forţele israeliene.

Israelul a răspuns imediat atacului de miercuri prin lansarea unui foc de baraj timp două ore asupra Libanului, în apropierea satelor de graniţă Majidiyeh, Abbasiyeh şi Kfar Chouba, care se situează în vecinătatea regiunii Shebaa.

Spania susţine că focul de baraj israelian a ucis un soldat spaniol care servea în misiunea ONU de menţinere a păcii în sudul Libanului şi a cerut Naţiunilor Unite să investigheze violenţele. “Este clar că acest incident a avut loc datorită intensificării violenţelor şi [decesul soldatului spaniol] a fost provocat de partea israeliană”, a declarat ambasadorul spaniol la ONU, Roman Oyarzun.

Forţa de menţinere a păcii, alcătuită din aproximativ 10.000 de soldaţi din 36 de ţări, şi-a întărit prezenţa în zonă şi şi-a intensificat patrulele în coordonare cu forţele armate libaneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe