Israelul suspendă contactul cu instituţiile UE din cauza unui scandal legat de colonizarea din Cisiordania

Israelul a suspendat contactele cu instituţiile UE implicate în aşa zisul proces de pace cu palestinienii după ce blocul european a cerut ca produsele provenite din coloniile ilegale din Cisiordania să fie etichetate.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care ocupă de asemenea funcţia de ministru de externe, a cerut ministerului să desfăşoare o “reevaluare a implicării instituţiilor UE în tot ceea ce are legătură cu procesul diplomatic cu palestinienii.”

Ministerul israelian de Externe a declarat că Israelul va continua să aibă contacte diplomatice cu ţări individuale din UE, precum Germania, Marea Britanie şi Franţa, dar nu şi cu instituţii UE.

În 11 noiembrie, Comisia Europeană a adoptat noi linii directoare pentru mandatarea etichetării bunurilor produse în coloniile israeliene ilegale din teritoriile palestiniene ocupate.

Conform acestor linii directoare, producătorii israelieni trebuie să eticheteze produsele agricole şi cosmetice care provin din acele colonii dacă doresc să fie vândute în statele membre ale Uniunii Europene.

Ministerul israelian de Externe a criticat mişcarea, descriind-o ca un efort pentru a aplica presiune pe regimul din Tel Aviv cu privire la activităţile sale de extindere a coloniilor. De asemenea, el l-a convocat pe ambasadorul UE în Israel, Lars Faaborg-Andersen.

“Regretăm că UE a ales, din motive politice, să adopte o măsură atât de excepţională şi discriminatorie, inspirată de mişcarea de boicotare”, susţine declaraţia ministerului, făcând referire la mişcarea internaţională BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) împotriva Israelului.

Mişcarea BDS este o campanie globală care foloseşte presiuni economice şi politice împotriva Israelului cu scopul de a forţa regimul israelian să renunţe la activităţile sale de construire de colonii în teritoriile palestiniene ocupate.

Peste 500.000 de israelieni locuiesc în prezent în peste 120 de colonii ilegale construite începând cu 1967, când Israelul a ocupat teritoriile palestiniene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

O mare parte a comunităţii internaţionale consideră coloniile israeliene ca fiind ilegale datorită faptului că teritoriile ocupate de Israel în 1967 intră sub incidenţa Convenţiei de la Geneva, care interzice activităţile de construire şi infuzie cu populaţie de ocupaţie pe teritoriile ocupate.