Israelul se apropie de anexarea Cisiordaniei, susţine un expert ONU

Proteste violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 30 martie 2018.
Proteste violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 30 martie 2018. (Jack Guez/AFP/Getty Images)

Chiar înaintea unei întâlniri din această săptămână a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema conflictului israeliano-palestinian, un expert ONU a declarat că Israelul se apropie de anexarea oficială a Cisiordaniei.

“După ani de zile în care Israelul a anexat mari porţiuni din Cisiordania prin extinderea coloniilor, crearea de zone militare şi alte măsuri, Israelul pare să se apropie de adoptarea unei legi care va anexa în mod oficial porţiuni ale Cisiordaniei”, a declarat Michael Lynk, oficial ONU.

Avertismentul lui Lynk a fost postat pe site-ul biroului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) – organism ONU de monitorizare a drepturilor omului ce este boicotat de SUA şi de Israel. Luna trecută, Washingtonul şi-a anunţat retragerea din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, invocând atitudinea părtinitoare a acestuia împotriva Israelului.

Declaraţia ONU a evidenţiat expansiunea israeliană: “Aceasta ar fi o profundă încălcare a dreptului internaţional, iar impactul extinderii continue a coloniilor asupra drepturilor omului nu trebui ignorat”, a continuat Lynk. “Aceasta este a treia misiune a mea în regiune de când am preluat mandatul în mai 2016, iar rapoartele pe care le-am primit în această săptămână au descris cea mai sumbră imagine de până acum a situaţiei drepturilor omului în teritoriul palestinian ocupat”, a declarat el la întoarcerea dintr-o misiune de colectare de informaţii în regiune.

Declaraţia evidenţiază restricţii asupra libertăţii de mişcare a palestinienilor, raiduri pe timp de noapte şi neautorizări pentru construirea de clădiri, precum şi ceea ce UNHRC a numit a fi anexarea de facto a teritoriului Cisiordaniei, precizează Zero Hedge.

Lynk va susţine o prezentare deplină şi finală a cercetărilor sale înaintea celei de-a 73-a sesiunii a Adunării Generale a ONU din luna octombrie.

În paralel, ONU a lansat o investigaţie oficială asupra sutelor de manifestanţi palestinieni împuşcaţi recent în Fâşia Gaza de către forţele de securitate israeliene. Ancheta a fost condamnată de SUA şi Israel în cadrul unui vot care a avut loc în luna mai.

Această săptămână probabil va servi doar la a confirma în mintea ambasadorului american Nikki Haley că UNHRC este, potrivit unei declaraţii făcute în luna iunie, un “rezervor de părtinire politică”, în condiţiile în care, în cadrul unei sesiuni a UNHRC desfăşurată luni, câteva ţări au discutat despre Agenda 7, care cere ca abordarea încălcării drepturilor palestinienilor de către Israel să devină un subiect de discuţie permanent.

Haley a încercat fără succes să oprească Agenda 7 în cadrul Adunării Generale ONU, înainte ca SUA să decidă retragerea din Consiliu.

Departamentul de Stat al SUA a precizat într-o declaraţie oficială: “Nicio altă naţiune nu are dedicat un întreg punct de pe agendă în Consiliu. Existenţa acestui punct pe agendă în mod permanent se numără printre cele mai mari ameninţări la credibilitatea Consiliului”.

Aceste tensiuni dezvăluie faptul că poziţia fermă a SUA şi presiunea diplomatică din spatele scenei ar putea avea un impact. Publicaţia The Jerusalem Post a precizat că diverse naţiuni occidentale au boicotat luni dezbaterea Agendei 7 în Geneva.

Potrivit Jerusalem Post, doar 22%, adică 45 dintre cele 193 de state membre ONU, au condamnat Israelul. Franţa, care iniţial a dorit să ia cuvântul, şi-a schimbat poziţia în ultima clipă şi nu a fost prezentă în cameră când i-a fost strigat numele.

Tăcerea a indicat un semnal al succesului campaniei israeliene şi americane pentru încercarea de a anihila un mandat al UNHRC care cere o dezbatere a acţiunilor Israelului împotriva palestinienilor la fiecare sesiune a Consiliului pe baza Agendei 7.

SUA, Israel şi Franţa nu au participat la sesiunea de luni pentru deliberări.

Totuşi, delegaţia palestiniană prezentă la sesiunea de luni a apreciat statele care s-au implicat în dezbaterea generală a Agendei 7, “în ciuda dorinţei puterii ocupante de a nu participa la dezbaterea acestui punct care abordează practicile ilegale ale ocupaţiei şi cu refuzul [Israelului] de a respecta dreptul umanitar internaţional”.

Ambasadorul Autorităţii Palestiniene, Ibrahim Khraishi, a declarat – adresându-se în mod clar Israelului, Statelor Unite şi aliaţilor lor – că cei care încalcă drepturile palestinienilor “ar trebui să se retragă din Consiliu şi să nu mai revină până când nu îşi schimbă această abordare care distruge legea, moralitatea şi principiile şi care alimentează radicalismul şi promovează terorismul”.

Unii analişti au prezis că absenţa Statelor Unite din UNHRC va oferi părţii palestiniene şi arabe o influenţă mai mare în Consiliu. Totuşi, timpul va arăta dacă mai multe ţări, precum Franţa în această săptămână, vor ceda în cele din urmă presiunii americane.