Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să părăsească Turcia din cauza riscului de atacuri teroriste

Guvernul israelian a susţinut că există “o mare ameninţare reală” de atacuri teroriste în Turcia şi a cerut cetăţenilor săi să părăsească imediat ţara. Turiştii au fost, de asemenea, sfătuiţi să îşi amâne viitoarele călătorii în Turcia.
Scena unui atac sinucigas pe bulevardul Istiklal din Istanbul, 19 martie 2016.
Scena unui atac sinucigas pe bulevardul Istiklal din Istanbul, 19 martie 2016. (Captură Foto)

Al doilea avertisment de a părăsi Turcia, lansat în circa o săptămână, are loc după ce trei israelieni s-au numărat printre cele patru persoane ucise într-un atac sinucigaş cu bombă în Istanbul în 19 martie.

Într-o declaraţie publicată luni, Biroul Antitero din Israel a susţinut: “S-a decis să se ridice nivelul de avertizare existent cu privire la Turcia, de la o ameninţare reală la o ameninţare reală ridicată”.

Biroul a adăugat că staţiunile turistice turceşti sunt expuse riscului unui atac din partea grupului jihadist Statul Islamic, care a precizat că dispune de “mari capabilităţi de a desfăşura atacuri suplimentare”.

Declaraţia a mai susţinut că oficialii israelieni doresc să reitereze recomandarea făcută publicului în vederea evitării vizitării Turciei şi că israelienii prezenţi în Turcia să părăsească ţara cât mai curând posibil.

În ciuda relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, zeci de mii de israelieni vizitează Turcia anual.

Explozia din Istanbul din 19 martie a avut loc pe bulevardul Istiklal din centrul Istanbulului, una dintre cele mai aglomerate zone de cumpărături ale oraşului, care atrage numeroşi vizitatori în weekend. Guvernul turc a susţinut că atacatorul a avut legături cu Statul Islamic.

La scurt timp după acel atac, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a emis un avertisment de “nivel 3” în ceea ce priveşte călătoriile în Turcia.

Dar luni, acest nivel a fost ridicat la 2. În cazul în care se ajunge la nivelul 1, cetăţenilor israelieni li se cere să părăsească Turcia imediat.

Militanţii kurzi şi ai Statului Islamic au fost învinuiţi pentru patru atacuri cu bombe care au zguduit Turcia în ultimele 8 luni, inclusiv un masacru la un miting paşnic în Ankara în octombrie 2015 în care au murit 103 persoane.

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că forţele de securitate au blocat alte atacuri în săptămânile recente, inclusiv atentate sinucigaşe cu bombă.