Israelul îşi retrage ambasadorul din Egipt din motive de securitate

Agenţia israeliană de informaţii interne, Shin Bet, a declarat că Israelul şi-a retras temporar ambasadorul din Egipt, invocând temeri legate de securitate în ţara nord-africană.
Ambasadorul israelian în Egipt, David Govrin.
Ambasadorul israelian în Egipt, David Govrin. (Captură Foto)

“Din motive legate de securitate, întoarcerea personalului ambasadei ministerului [israelian] de externe în Cairo a fost restricţionată”, a precizat agenţia într-o declaraţie publicată marţi, fără să elaboreze când a a avut loc retragerea.

Totuşi, ziarul britanic Daily Telegraph a precizat că ambasadorul israelian în Cairo, David Govrin, a fost retras din misiunea diplomatică la sfârşitul anului trecut. Conform ziarului, ambasadorul lucrează în prezent din Ierusalim, iar Tel Aviv-ul speră ca acesta va fi capabil să se întoarcă în curând la postul său.

Egiptul a fost zguduit de o serie de atacuri teroriste.

Un grup militant afiliat la grupul jihadist Statul Islamic şi care operează în Peninsula egipteană Sinai şi-a intensificat recent atacurile, profitând de haosul creat după alungarea de la putere în iulie 2013 a primului preşedinte egiptean ales pe cale democrată, Mohamed Morsi.

Peninsula Sinai este localizată în extremitatea nord-estică a Egiptului şi se învecinează cu teritoriile palestiniene ocupate şi, în est, cu Fâşia Gaza - asediată de forţele israeliene.

La începutul acestei luni, grupul militant şi-a asumat răspunderea pentru lansarea unor rachete din Sinai asupra oraşului Eilat, situat în teritoriile ocupate de Israel. Tel Aviv-ul a declarat că atacul nu a provocat victime sau pagube.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe