Israelul învinuit de crime împotriva palestinienilor la Curtea Penală Internaţională. Netanyahu laudă poziţia ţărilor "prietene"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Duminică, premierul israelian a salutat ceea ce a numit eforturile statelor prietene pentru a opri deschiderea, de către Curtea Penală Internaţională, a unei anchete privind presupuse crime de război împotriva palestinienilor.

Procurorul şef Fatou Bensouda, a declarat, în decembrie, că există suficiente dovezi pentru o anchetă privind mii de omoruri - dar a solicitat instanţei să se pronunţe dacă are competenţa asupra teritoriilor palestiniene.

Brazilia, Ungaria, Austria, Germania, Cehia şi Australia au solicitat instanţei în ultimele două săptămâni să le permită să depună avize „scurte” despre acest caz, arată înregistrările CPI.

Unele ţări, inclusiv Germania, au declarat că vor susţine că instanţa nu are competenţă asupra teritoriilor palestiniene.

Brazilia a spus că va susţine rezolvarea crizei israeliano-palestiniene prin dialog politic, nu prin hotărâre judecătorească.

Netanyahu a declarat cabinetului său că ţările au răspuns la lobby-ul israelian în acest caz.

„Ne luptăm împotriva acestui lucru (continuăm) şi, la rândul nostru, trebuie să spun, sunt mulţi prieteni din întreaga lume (care) s-au alăturat Statelor Unite într-o poziţie fermă alături de Israel”.

Palestinienii au fost acceptaţi ca membri ai ICC în 2015, după ce au semnat Statutul fondator al instanţei de la Roma, în baza statutului de „stat observator” la ONU.

Israel şi Statele Unite, care nu sunt membri CPI, contestă competenţa instanţei în absenţa unui stat palestinian suveran în Cisiordania, Gaza sau Ierusalimul de Est.

Organizaţia pentru Cooperare Islamică, reprezentând 57 de state musulmane, a solicitat depunerea unei scrisori, argumentând că palestinienii au suveranitate asupra teritoriilor palestiniene.

Asociaţia Avocaţilor din Palestina, Comisia Internaţională a Juriştilor şi o altă organizaţie juridică şi pentru drepturile omului au solicitat, de asemenea, să depună înscrisuri pentru a susţine competenţa palestinienilor în acest caz.

Un proces de pace israeliano-palestinian, sponsorizat de SUA, a fost blocat în 2014. Un nou plan de pace din SUA, dezvăluit de preşedintele Donald Trump luna trecută, propune ca Israelul să păstreze Ierusalimul de Est şi să-şi extindă suveranitatea asupra Văii Iordanului şi Înălţimilor Golan, clauze pe care lumea arabă le-a ridiculizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe