Israelul interzice bărbaţilor palestinieni cu vârsta sub 50 de ani să intre în Moscheea Al-Aqsa

În ciuda tensiunilor existente în privinţa Moscheei Al-Aqsa, regimul israelian a impus noi restricţii de intrare în complex, susţinând că doar bărbaţii palestinieni ce au peste 50 de ani pot participa la rugăciuni. Restricţia nu este valabilă în cazul femeilor palestiniene sau în cazul israelienilor în general.
Soldaţii israelieni în apropiere de oraşul Ramallah (fotografie de arhivă)
Soldaţii israelieni în apropiere de oraşul Ramallah (fotografie de arhivă) (Captură Foto)

Regimul israelian a interzis bărbaţilor palestinieni cu vârste de sub 50 de ani să participe vineri la rugăciunile din Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

„S-a decis limitarea vârstei credincioşilor care pot pătrunde în Muntele Templului”, permiţându-se accesul doar bărbaţilor care au peste 50 de ani, a susţinut joi poliţia israeliană.

„Intrarea femeilor de toate vârstele va fi permisă”, conform declaraţiei poliţiei.

Moscheea al-Aqsa, localizată în oraşul vechi al Ierusalimului, ocupat de Israel, reprezintă un loc sfânt islamic important. Locul este cunoscut evreilor sub numele de Muntele Templului, fiind considerat este cel mai sfânt loc în iudaism. În acelaşi timp, moscheea reprezintă cel de-al treilea loc ca importanţă în Islam după Masjid al-Haram în Mecca şi Masjid al-Nabawi din Medina în Arabia Saudită.

Restricţia a fost impusă în condiţiile amplificării din ultimele zile a tensiunilor din Cisiordania şi Ierusalim.

În cursul zilei de joi, au izbucnit ciocniri violente între forţele israeliene şi manifestanţii palestinieni din aşezarea Beit El, situată în apropiere de oraşul Ramallah. Violenţele au fost declanşate după ce soldaţii israelieni au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe reale pentru a dispersa mulţimea înfuriată de provocările regimului din Tel aviv şi ale coloniştilor evrei la Moscheea Al-Aqsa. Cel puţin doi palestinieni au fost răniţi în acel incident.

Conform surselor locale, în timpul unor ciocniri similare în tabăra de refugiaţi Shu’fat din Ierusalimul de Est, cel puţin un palestinian a fost ucis şi alţi şase au fost răniţi. Palestinianul a fost împuşcat în piept, conform surselor spitalului local şi ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

În 4 octombrie, poliţia israeliană a impus o interdicţie de intrare în complexul Moscheei Al-Aqsa, anunţând că doar israelienii, turiştii, localnicii, elevii şi proprietarii de afaceri au dreptul să pătrundă în locul sacru.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra’ad al-Hussein a declarat că este foarte îngrijorat în legătură cu amplificarea tensiunilor din teritoriile ocupate, făcând apel la o încetare a violenţelor.

De asemenea, ONU a criticat forţele israeliene pentru folosirea de gloanţe reale împotriva palestinienilor.

„Utilizarea puştilor de calibru 22 împotriva manifestanţilor este foarte îngrijorătoare”, a declarat Zeid.

Zeid a mai susţinut că pedepsele comune – precum demolarea de locuinţe palestiniene de către forţele israeliene în Ierusalimul de Est – sunt atât ilegale cât şi contraproductive. „Orice răspuns la situaţia curentă trebuie luat în strictă concordanţă cu normele şi standardele prevăzute de legea internaţională.”